Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Stekerbaar installeren reduceert aantal manuren


“Kijk naar de opkomst van stekerbaar installeren. Daarbij worden installatievoorzieningen voor een groot deel geprefabriceerd geïntegreerd in de bouwkundige constructies en is het aan de monteurs om deze te koppelen.”

Projectleider Raymond Rehorst van installatiebedrijf HIG Building Solutions uit Bodegraven/Heerhugowaard ziet in de dagelijkse praktijk dat prefabricage een grote vlucht neemt.

HIG Building Solutions heeft verschillende projecten in uitvoering waarbij stekerbaar installeren wordt ingezet. Raymond Rehorst: “Over een aantal jaar zal deze methode gemeengoed zijn in de bouw, zowel bij nieuwbouw- als renovatieprojecten. Dit komt omdat de installatietijd sterk wordt bekort en je daarmee over minder benodigde manuren praat. Ook worden de faalkosten tot een minimum beperkt.”

Eind vorig jaar is het project De Doorbraak in Nieuw-Vennep voor een groot gedeelte op deze innovatieve wijze aangepakt. Overal waar bij deze nieuwbouw van een huisartsenpraktijk annex fysiotherapie door aannemer ToekomstBouw gebruik werd gemaakt van Metalstudwanden kon het stekerbare principe worden ingezet. Bij delen van dit complex waar sprake was van stenen wanden is teruggevallen op de vertrouwde manier van inbouwinstallaties door middel van freeswerk. Dit najaar is het stekerbaar installeren toegepast in een project van dezelfde aannemer in Alkmaar, waarbij een voormalig kantoorgebouw wordt getransformeerd tot appartementen.

Rehorst: “Bij deze projecten met stekerbaar installeren bleek sprake te zijn van een aanzienlijke reductie van het aantal manuren. Daarentegen zijn de materiaalkosten wel hoger in vergelijking met de traditionele werkwijze. In deze tijd van enerzijds een hausse aan bouwprojecten en anderzijds de krapte aan vakmensen wordt overal gekeken naar methoden om prefabmatig slimmer en sneller te bouwen en te installeren. Stekerbaar installeren past in die slimmere en snellere aanpak.”

Informatie: www.hig.nl

Ga terug