Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Bouw staat open voor kennis over industrieel bouwen

PREFAB 2019

Bezoekers aan de vakbeurs PREFAB spraken van een interessant en waardevol kennisevenement en beursvloer. Sander Braam van organisator 54events: “Off-site bouwen groeit explosief. Niemand in de bouw-, vastgoed- en installatiesector wil deze ontwikkelingen missen, want het is één en al industrialisatie wat de klok slaat. Dat heeft de afgelopen beurs wel laten zien.”

Aanleiding voor de lancering van de nieuwe vakbeurs PREFAB is de snelle opkomst van prefabricage en off-site bouwen. Die ontwikkeling moet gepaard gaan met actuele kennisoverdracht.

Innovator Marjet Rutten ziet dat er veel gebeurt rond prefab bouwen, maar dat de methode nog niet volwassen is. “We gaan naar industriële productie in fabrieken, compleet met robotisering. Zeker als de vraag eenduidiger wordt.” Zij geeft aan dat dit jaar bijna 12.000 woningen geheel geprefabriceerd zijn/worden gebouwd. “En de ontwikkeling gaat snel.”

Die snelle ontwikkeling van prefabricage was overal op de beursvloer van de driedaagse beurs in de Brabanthallen te voelen. Zo’n vijftig exposanten, stuk voor stuk koplopers in industrieel bouwen, namen de bezoekers mee in de kansen van industrieel en modulair bouwen en renoveren. En die bezoekers konden tevens overwippen naar de zustervakbeurzen Energie, Zero Emission | Ecomobiel en Industrial Heat & Power die gelijktijdig plaatsvonden. Want toekomstige wijzen van bouwen hebben alles te maken met de energietransitie en nieuw mobiliteitsoplossingen.

In de stands van de exposanten van PREFAB was het druk. Veel aanwezigen – opdrachtgevers, vastgoedeigenaren, architecten, adviseurs, corporaties, bouwers – lieten zich informeren over innovatieve systemen en producten. In de theaters van de vakbeurs ging het vooral over thematieken als circulariteit, flexibel wonen en digitalisering. Naast de geprogrammeerde onderwerpen was er ook veel aandacht voor de aanbevelingen van het Adviescollege Stikstofproblematiek, waarin staat beschreven dat modulair bouwen en renoveren één van de oplossingen is.

Veel belangstelling was er onder andere voor het Europese project INDU-ZERO, dat een innovatieve fabriek voor woningrenovatiepakketten ontwerpt. Ook de andere lezingen brachten innovatieve ontwikkelingen naar voren.

De volgende editie van de vakbeurs PREFAB vindt plaats van dinsdag 6 t/m donderdag 8 oktober 2020, tijdens de Nationale Energieweek in de Brabanthallen in Den Bosch. Wederom gelijktijdig met Vakbeurs Energie, Zero Emission | Ecomobiel en Industrial Heat & Power.

Ga terug