Belgisch woningproject bewijst snelheid van bouwen met staalframe
In Thuin in België werden vier BEN-woningen in een staalframeconstructie opgetrokken. Dit woningbouwsysteem scoort goed op duurzaamheidsvlak, is licht van gewicht, waarborgt een snelle bouw en biedt de architect maximale ontwerpvrijheid.
Bekijk hier de video over staalframebouw.
Voor de vier rijwoningen in Thuin koos een projectontwikkelaar doelbewust voor de FastWall van beSteel. “In dergelijke projecten is een snelle rendabiliteit van de investering cruciaal.”. “Niet verwonderlijk dat de opdrachtgever een korte realisatietijd vooropstelde. Bovendien streefde hij naar maximale duurzaamheid. Niet alleen moesten de woningen energiezuinig zijn, ook wilde hij liefst cradle-to-cradle bouwmaterialen gebruiken. Deze twee vereisten leidden hem richting staalframe en de FastWall, een oplossing van beSteel waarbij alle wanden, muren, vloerpanelen en het dak off-site worden geprefabriceerd.”
Bij dit project was de ruwbouw in vier dagen klaar. Gekozen is voor een staalframeconstructie met eenzijdige structurele beplating. De buitenmuren werden telkens opgebouwd met twee grote panelen, één per verdieping. Om een optimale akoestiek en brandveiligheid te garanderen, werd elke woning apart gebouwd. Het bouwbedrijf: “Veel mankracht kwam er niet aan te pas. Voor dit project hadden we genoeg aan drie mensen: een persoon om de kraan te bedienen en twee die de panelen effectief plaatsten!”
“Intussen gaan we een stap verder”, aldus Julie de Troostembergh, business development manager bij beSteel. “Met de FastWall+ leveren we volledig gesloten en afgewerkte systemen, inclusief ramen, deuren en wandbekleding. Er zijn dus een tal mogelijkheden: van koudgewalste profielen die tot op de millimeter zijn bewerkt, tot modulair bouwen en gesloten wanden op maat.”
Mede door het lichte gewicht van het staalframe is het bouwsysteem behalve voor woning- en appartementenbouw - zes à zeven bouwniveaus zijn probleemloos haalbaar met staalframe - ook uitermate geschikt voor het optoppen van bestaande gebouwen. Julie de Troostembergh: “Bestaande funderingen kunnen zo’n optopping makkelijk dragen. Ondanks het lichte gewicht van staalframes zijn het toch ijzersterke constructies. Omdat al onze panelen dragend zijn, is het mogelijk om grote overspanningen te realiseren. Dat biedt extra vrijheid voor architecten, opdrachtgevers én gebouwgebruikers en woonconsumenten.”
Bron: Cluster Bouwindustrialisatie