Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Volledige woningen en renovatieconcepten uit de fabriek


Volledige woningen en renovatieconcepten uit de fabriek

Barli is de specialist op het gebied van prefab bouwsystemen. En sinds kort ook leverancier van een doeltreffend verduurzamingsconcept voor bestaande woningen.

Ruim 30 jaar is Barli specialist in flexibele, modulaire bouwsystemen voor permanente, semipermanente of tijdelijke huisvesting en de productie van houtskeletbouwelementen. “Wij zijn onderdeel van de Peters Groep, waarin op diverse manieren wordt gebouwd. Van traditionele bouw tot geïndustrialiseerde bouw in onze geconditioneerde productiehal en vervolgens moderne assemblage op de bouwplaats,” schetst Jelle Smeehuijzen. “Wij produceren al ruim 30 jaar houtskeletbouwelementen, zowel voor de traditionele bouw als voor prefab bouwprocessen, maar ook kant en klare 3D modules die samengesteld kunnen worden tot complete gebouwen. Voor verschillende sectoren, waaronder woningbouw. Een paar jaar geleden kwam deze bouwmethode in een stroomversnelling toen corporaties dringend behoefte hadden aan tijdelijke woningen als gevolg van onder andere de vluchtelingenstroom. Maar dan wel fatsoenlijke woningen, welke voldoen aan het Bouwbesluit met woonkwaliteit die past bij de doelgroep. Deze hoogwaardige woningen zijn voor zowel tijdelijke huisvesting als voor permanente plaatsing zeer geschikt. Wij zijn die gaan produceren en hadden daarmee ook direct een antwoord op de volgende maatschappelijke vraag dat opdoemde: het tekort aan betaalbare starterswoningen.

Het bijzondere aan onze deelname aan de vakbeurs PREFAB is dat er vlakbij de Brabanthallen 20 van onze Barli Base DUO-starterswoningen zijn geplaatst. We bieden beursbezoekers de gelegenheid die woningen te bezoeken en te ervaren, waar wij eventueel voor vervoer zullen zorgen. De woningen worden gebouwd voor woningcorporatie Zayaz op een tijdelijke woonlocatie aan de Aartshertogenlaan in ’s-Hertogenbosch. Eind oktober worden de eerste tien woningen opgeleverd, waarna de andere tien woningen een maand later volgen. Smeehuijzen: “Ze staan daar maximaal voor tien jaar en worden daarna verplaatst. De technische levensduur laat dat prima toe. Het is interessant om te zien hoe een basismodule van 8x4 meter voor een tijdelijke studio is doorontwikkeld tot een volledige en volwaardige grondgebonden woning. Deze circulaire woning is lucratief voor zowel de corporaties die snel sociale huurwoningen voor starters willen realiseren als voor beleggers en projectontwikkelaars die ze als betaalbare koopwoningen in de markt willen zetten.”

Deze boodschap zal op de vakbeurs PREFAB ongetwijfeld veel aandacht van de bezoekers krijgen. Maar er is meer wat Barli aan het geïnteresseerde beurspubliek kwijt wil. Serge Wouters: “Barli is gestart met het verduurzamen van bestaande woningen en gebouwen. We bieden hiervoor een duurzame industriële oplossing: een goed geïsoleerde houtskeletbouw voorzetgevel, compleet met kozijnen en gevelafwerking naar wens. De gevels kunnen in de bestaande bouw ingepast worden. Barli heeft de mogelijkheid om de elementen te maatvoeren in BIM. Samen met een nieuw, geïsoleerd dak zorgt dit voor een woning die veel energiezuiniger en comfortabeler is en weer minimaal 40 jaar mee kan.”

In samenwerking met o.a. Caspar de Haan onderhoud & renovatie en Area Wonen verzorgt Barli thans de verduurzaming van 24 woningen door middel van dit prefab systeem. “We zijn ook bezig met de renovatie van een sporthal in Udenhout. Het bijzondere aan dit project is de hoge mate van circulaire oplossingen die toegepast zijn in het wandsysteem. Het blijkt een praktisch en zeer doeltreffend systeem bij deze eerste projecten, waarbij je zonder veel sloopwerk woningen en gebouwen kunt inpakken. Je kunt met de voorzetgevels gebruikmaken van de bestaande fundering en/of ze aan de gevels bevestigen. Er zijn veel mogelijkheden waar wij graag over meedenken. Wij hebben bij dit systeem bewust voor houtskeletbouw gekozen, omdat wij dat in onze fabriek nagenoeg volautomatisch in maatwerk kunnen produceren en omdat hout een duurzaam, circulair materiaal is. Wel is er constructief vaak meer dikte nodig in het element, maar je kunt er dan ook een dikkere laag isolatiemateriaal in kwijt, wat zorgt voor een hoge Rc-waarde. Uitgangspunt is de Trias Energetica waarbij wij maximaal inzetten op een perfecte schil om het energieverbruik in de richting van nul te brengen.

Serge Wouters voegt toe dat deze methode van verduurzaming zowel voor de opdrachtgevers als bewoners uiterst aantrekkelijk is. “Door de prefab aanpak praat je over een zeer hoge snelheid van verduurzaming, met minimale bouwingrepen. Zo beperk je tevens de overlast voor bewoners.”

Jelle Smeehuijzen besluit: “De kracht van Barli is dat wij ook kleinere aantallen woningen prima kunnen bedienen. Daarnaast ook grote projecten, zoals bijvoorbeeld 100 studio’s en appartementen voor woningcorporaties De Sleutels en Ons Doel in Leiden. Dankzij onze geautomatiseerde productieprocessen zijn wij flexibel in aantallen en variaties in maatvoering. Wij zijn trots op onze houtskeletbouwelementen, de modulaire woningen en onze verduurzamingsmethodiek voor bestaande woningen. Wij willen graag iets van die trots overbrengen op de vakbeurs PREFAB. En vooral de boodschap dat wij als geen ander in staat zijn om wensen van bouwpartijen te vertalen naar praktische en innovatieve oplossingen.”

Bezoek Barli tijdens PREFAB in de Brabanthallen op stand A051 in Hal 5. 

Ga terug