Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Nu al Olympisch goud voor hout


Zowel voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo als die van 2024 in Parijs zijn plannen gepresenteerd waarbij gebouwen in prefab-matige houten constructies worden opgetrokken.

Zo laat het Metsä-paviljoen in Tokyo zien dat modulaire ontwerpen met industrieel ontwikkeld hout het bouwproces snel, licht en groen kan maken. Het paviljoen vormt de thuisbasis van de Finse Olympische en Paralympische teams en biedt multifunctionele faciliteiten voor diverse evenementen. Twee wijken van het Olympisch dorp voor de Olympische en Paralympische Spelen van 2024 in Parijs krijgen houten woningen, zo hebben architectenbureaus bekend gemaakt.

Het Metsä-paviljoen in Tokyo is een gezamenlijk project van de Metsä Group en Business Finland. Het wordt gebouwd met houten geprefabriceerde elementen van Kerto LVL, gemaakt van fijnmazige vurenhouten fineren van 3 mm dik, die zijn gelijmd in een continu proces. De platen worden exact op lengte geproduceerd en vervolgens in LVL-balken, planken of panelen gezaagd. Op die manier worden zo min mogelijk materiaal gebruikt. De verbindingen tussen de primaire balken en kolommen omvatten speciaal ontworpen stalen onderdelen, die de illusie wekken dat het gebouw zweeft. De constructieve berekeningen zijn gemaakt door het Finse bedrijf AINS Group, dat ook rekening heeft gehouden met sterke wind en kans op aardbevingen. “De dakelementen zorgen voor de schijfwerking en brengen windbelasting en mogelijke seismische belastingen via de wanden over naar de fundering. Een aanvullende diagonale steun draagt zorg voor de overdracht van de seismische belasting,” aldus Lasse Hietanen, projectmanager bij AINS Group.

Voor de huisvesting van de sporters in Parijs 2024 gold als belangrijke eis aan de in te zenden ontwerpen dat de gebouwen uitzonderlijk comfortabel moeten worden voor de atleten. Reden voor de betrokken architectenbureaus uapS en Koz, uit Parijs en het Deense CoBe om voor gebouwen in hout te kiezen voor de wijken D en E. De wijken D en E vormen samen ongeveer een derde van het Olympisch dorp, dat in totaal 50.000 vierkante meter zal gaan

Ga terug