Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Cubestee: van boeiend prototype tot oplossing voor huisvestingsproblematiek

 

Foto: Peter de Kan/Onix NL

De Cubestee is een geprefabriceerd bouwwerk van 6 x 6 x 6 meter, te gebruiken als woning, atelier, theaterzaal, winkel, buurthuis, meditatieruimte, noem maar op. In Eindhoven zijn met dit concept 43 flexwoningen rond twee groene hofjes gerealiseerd. De Cubestee’s komen helemaal ‘af’ uit de timmerfabriek, compleet met elektrische bedrading, installaties (gasloos), badkamer en keuken. In één dag tijd worden ze op locatie afgemonteerd.

De Cubestee is bedacht en ontworpen door Onix NL, in samenwerking met Rizoem ontwikkeld en gebouwd door Friso Bouwgroep. De woning is van hout en glas, simpel in elkaar te zetten, prachtig om te zien, zeer betaalbaar en goed geïsoleerd. Voor het Cubestee-buurtje in Eindhoven is een vergunning voor in elk geval de komende tien jaar verleend. Daarna kunnen de woningen blijven staan conform een nieuwe vergunning of worden gedemonteerd en elders worden opgebouwd.

Het prototype van de Cubestee zag in 2016 het levenslicht en werd tentoongesteld op de Dutch Design Week in Eindhoven. Tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad dreven vier Cubestee’s op pontons in de Zuiderstadsgracht als Culturele Ambassade van Groningen en tijdens Let’s gro 2018 stonden vier Cubestee’s in Groningen als expositieruimte. Nu is het prototype uitgegroeid tot een industrieel woningconcept dat op snelle en betaalbare wijze een bijdrage levert aan de huisvestingsproblematiek in Nederland.

Woningcorporatie Sint Trudo heeft in de zogenoemde flexwoningen een betaalbare oplossing gevonden voor de urgente vraag naar tijdelijke woningen. De corporatie gaat de 43 woningen inzetten voor starters, uit de buurt en van elders, en voor mensen die snel (tijdelijke) woonruimte nodig hebben, zoals mensen die net gescheiden zijn en expats. Wethouder Yasin Torunoglu van Eindhoven, portefeuille wonen, wijken, werk en ruimtelijke ordening, zei bij de oplevering: “Op dit moment zijn veel Eindhovenaren met spoed op zoek naar een woning die past bij hun portemonnee. Desnoods tijdelijk. De woningmarkt vraagt om flexibiliteit en betaalbaarheid. De Cubestees voldoen aan die voorwaarden, dus ik heb er alle vertrouwen in dat veel mensen blij worden gemaakt met deze bliksemsnelle ontwikkeling.”

Een woning bouwen in een dag lijkt onmogelijk. Toch is het Friso gelukt. Friso-projectleider Cor Boorsma: “De basis van de Cubestee is houtskelet. In de fabriek van Houkesloot Prefab in Leeuwarden zijn de houtskeletbouwelementen voorzien van beglaasde en afgelakte kozijnen. Leidingen, installaties en badkamers zijn fabrieksmatig in de bouwcomponenten aangebracht. De woningen zijn aardagasvrij en worden elektrisch verwarmd. Per woning zijn in Eindhoven zeven zonnepanelen toegepast om het energieverbruik te beperken. De componenten gingen op transport naar Eindhoven en zijn daar in een dag geplaatst en gemonteerd. Zo konden we razendsnel bouwen, werd de overlast voor omwonenden beperkt en waren we nauwelijks afhankelijk van het weer.”

Miranda Rijk van ontwikkelaar Rizoem, professionals met een passie voor ruimtelijke ontwikkeling en leefbaarheid, kijkt alvast naar de vervolgstappen: “We kunnen dit concept snel opschalen qua productie. Je ziet dat de belangstelling met het eerste concrete woningproject in Eindhoven een grote vlucht neemt. In principe gaat het bij de Cubestee-serie om tijdelijke woningen, maar de kwaliteit is dusdanig dat je tijdelijke termijnen makkelijk kunt verlengen. Ze hebben echt niet het karakter van tijdelijk woningen; ze zien er juist zeer leuk en speels uit. Kan termijnverlenging door de lokale situatie niet, dan kun je de woningen demonteren en elders nog een aantal keer herplaatsen. Wij zijn momenteel in gesprek met verschillende partijen om de Cubestee-woningen in projecten toe te passen.”

Informatie: www.cubestee.nl

Ga terug