Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Genomineerden Prefab Efficiency Award bekend


De vakjury in beraad 

Afgelopen donderdag werden in Breukelen de genomineerden voor de Prefab Efficiency Award 2019 bekend gemaakt. Een vakjury onder leiding van Marjet Rutten selecteerde de inzendingen van FLETTS, RcPanels en Sustainer Homes.

Op dinsdag 8 oktober wordt tijdens de gelijknamige vakbeurs de winnaar bekend gemaakt. Plaats van handeling is het Prefab Theater in Hal 5 van de Brabanthallen te Den Bosch, alwaar van 8 t/m 10 oktober de eerste editie van dit evenement plaatsvindt.

De award

De Prefab Efficiency Award gaat naar het bedrijf dat een product, systeem of methode ontwikkelde dat de off-site bouw- en installatiesector maximaal verder helpt of de industrialisatie anderszins stimuleert, bijvoorbeeld met software of een logistieke dienst.

De jury

De jury beoordeelde tientallen inzendingen (die in oktober 2019 hooguit 2 jaar op de Nederlandse markt voorhanden mogen zijn of nog dit jaar worden gelanceerd) op innovativiteit, toegevoegde waarde, opschalingspotentieel en klantwaarde. De jury bestaat uit:

  • Marjet Rutten (voorzitter), innovator
  • Jos Lichtenberg, hoogleraar bouwinnovatie tu/e
  • Bas Sievers, directeur-bestuurder, Woonpartners
  • Rick van den Bos, ondernemer en vernieuwer, Thorb
  • Reimar von Meding, CEO, KAW Architecten

Marjet Rutten prees met name de verscheidenheid aan inzendingen: “Die kwamen uit de ICT en installatie, maar ook uit de bouw. En een flink deel ervan bestond zelfs uit volledig geïntegreerde oplossingen. Het maakte de keuze interessant én lastig.”

“Goed om te zien was verder, dat de inzendingen niet alleen doorontwikkelingen van de, laten we zeggen, gevestigde orde betroffen. Want ook een flink aantal kersverse toetreders durfden het aan hun bijdrage in te zenden. We zijn trots op de eindselectie.”

De genomineerden

Hieronder zijn opgesomd de inzendingen van de 3 genomineerden. De teksten zijn rechtstreeks afkomstig uit de inzendingsformulieren van de betreffende ondernemingen.

FLETTS

Fletts appartementen worden geleverd volgens een compleet uitgewerkt, innovatief concept. Uitgangspunt zijn de praktische mogelijkheden van de gekozen bouwmaterialen in combinatie met de efficiency van prefab elementen. Vervolgens heeft de architect een mooi en compleet ontwerp gemaakt. Deze werkwijze is tegenovergesteld aan de traditionele bouw en blijkt winst te boeken op kwaliteit, tijd én prijs.

De indeling en de afmetingen van Fletts appartementen zijn altijd gelijk. Het aantal appartementen per gebouw kan variëren, afhankelijk van perceelgrootte en animo. Door de diversiteit waarmee de gevel kan worden afgewerkt, kan een gebouw altijd passend worden gemaakt in de omgeving waarin het staat. Onze architect denkt hierin mee.

Een Fletts appartement wordt opgebouwd met CLT, Cross Laminated Timber, een oersterk houtproduct. De massieve constructie van dit materiaal zorgt voor hoge brandwerendheid, goede geluidwerende eigenschappen en een gezonde en comfortabele leefomgeving. Voor de balkons en galerijen die altijd in weer en wind staan, vormen staal en beton de onderhoudsvrije basis. Vanzelfsprekend voldoen de installaties aan alle hedendaagse normen.

Het hele Fletts bouwwerk komt in een werkplaats tot stand. Dat maakt een optimale productie en een snelle levertijd mogelijk en het maakt bouwplaatsinrichting nagenoeg overbodig. De verschillende elementen worden, ‘just-in-time’, vervoerd om vervolgens op de juiste plaats te worden gemonteerd. Met het juiste onderhoud gaat een Fletts gebouw jarenlang mee en mocht de noodzaak zich voordoen, dan is het betrekkelijk eenvoudig te demonteren om elders weer op te bouwen.

Afbeelding: FLETTS

RcPanels

Het mooiste zit achter onze gevels. Hoe het gemaakt wordt. De mensen die dat doen. De machines en het digitale systeem erachter. Daarmee zorgen we dat uw woning meteen klaar is voor 2050. Nieuwbouw kwaliteit zonder dat je hoeft te verhuizen. Natuurlijk is ook de voorkant belangrijk: we kunnen het uiterlijk vormgeven naar wens. Modern. Of juist een steenpatroon dat niet meer wordt gemaakt omdat dat onbetaalbaar is geworden en er geen metselaar meer is die dat kan. Daar achter zit een robot. Die dat wel kan. Veel sneller dan onze beste metselaars.

En een team innovatieve enthousiaste mensen die elke dag kijken wat er nog beter, sneller en goedkoper kan. Daar zit niet één innovatie in, maar meerdere. Het meest in het oog spring die robot die steenstrips voor u plakt. Met drie “deltapikkers” en vele cassettes met steenstrips, keurt hij de kwaliteit en plakt ze in de kleur en op de positie die de computer heeft aangegeven. Op dat moment is de gevel al precies op maat en voorzien van de juiste deur- en raam opening, gemaakt met de computergestuurde frees.

De lagen waaruit de gevel is opgebouwd zorgen voor de hoogste isolatiewaarde (rc 7), geteste sterkte én waterdichtheid. De gevel kan ook in stuc, heeft geen koudebruggen en kan door zijn waterdichtheid tot onder maaiveld doorlopen. Want ook in de details streven we naar de perfecte vorm. Daarom sturen we alles aan via ons digitale file2factory proces: dat blijkt internationaal voorop te lopen. Kom kijken, ervaar het.

Afbeelding: RcPanels

Sustainer Homes

Sustainer Homes ontwikkelde een circulair bouwsysteem op basis van geprefabriceerde houten 3D modules, waarmee haast elk ontwerp voor vrijstaande woningen, rijwoningen en middelhoge appartementenbouw kan worden gerealiseerd. De V5 module is ontwikkeld op basis van de ervaringen met voorgaande SH projecten in 50 verschillende vergunningstrajecten in 20 verschillende gemeenten, bij 5 verschillende aannemers, gecertificeerd onder Woningborg, Bouwgarant en SWK, met traditionele hypotheken van o.a. Triodos en Rabobank.

De innovatie bestaat uit een combinatie van het compleet circulaire modulaire bouwsysteem en het zelf ontwikkelde softwareplatform waarmee grote delen van het ontwerp, vergunnings- en werkvoorbereidingsproces worden geautomatiseerd. 

Geïnspireerd op Lego is het systeem in alle richtingen te stapelen en koppelen. De modules worden opgebouwd uit hoogwaardig LVL uit duurzaam beheerde Finse bossen. Er wordt geen gebruik gemaakt van beton of staal. Het houten wordt met CNC-freestechniek tot pasklare elementen verwerkt die in geassembleerd in een assemblagehal. Alle verbindingen zijn volledig demontabel, waardoor elke Sustainer Home eenvoudig kan worden uitgebreid, aangepast of gerepareerd. Aan het einde van de levensduur kun je de modules in het geheel verplaatsen, in nieuwe ontwerpen toepassen of volledig demonteren. Elk element is voorzien van een QR-code die correspondeert met het BIM-model en de montagehandleiding voor optimaal hergebruik.

De eigen ontwerpsoftware werkt als een BIM 2.0, waarmee tijdens het ontwerpen continu wordt gecheckt op bouwbudget, stabiliteit, bouwbesluiteisen, daglichttoetreding, ergonomie en EPC. Met een druk op de knop genereert de software uit het voorlopig ontwerp alle tekeningen voor de omgevingsvergunning, de unieke productietekeningen voor het bouwpakket en het uitvoeringsgereed ontwerp.

Afbeelding: Sustainer Homes

Ga terug