Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Energiezuinig comfort uit heipalen voor Almeerse villa’s

De combinatie van prefab funderingspalen en bodemleidingen voor warmte/koeling leidt tot woningen met een EPC=0 als ook zonnepanelen worden ingezet

De prefab betonnen heipaal wordt in 99 van de 100 gevallen uitsluitend toegepast voor de fundering van gebouwen en woningen. Maar er is een extra functie mogelijk: die van aangenaam en energiezuinig verwarmen en koelen van diezelfde gebouwen en woningen. Zoals bij ruim honderd eco-woningen in Almere.

In Collectief Particulier Opdrachtgeverschap verrijzen in Almere ruim honderd energiezuinige woningen, naar een initiatief en ontwerp van Eco Architectuur. Nadat in eerdere fasen ruim honderd woningen in de projecten EcoParkHof, EcoMeerHof, EcoBoomHof en EcoVeldlaan zijn gerealiseerd met dit type ‘energiefundering’, is gestart met het project EcoFruithof, dat 10 woningen omvat. Het gaat bij dit meest recente project om compacte woningen, deels voor starters en deels voor kleinere gezinnen of senioren die gelijkvloers willen gaan wonen.

Het gaat bij deze projecten om vrijstaande woningen op ruime kavels. De woningen hebben een EPC van standaard 0,2 en met bijvoorbeeld extra zonnepanelen (EPC 0) worden het nul-op-de meter woningen. Dit wordt voor een belangrijk deel bereikt door het toepassen van duurzame oplossingen, materialen en installaties, in combinatie met het gebruik van aardwarmte via de IJB Comfortpaal®, een voorgespannen prefab betonnen heipaal, voorzien van een speciaal in Zwitserland ontwikkelde warmtewisselaar. Deze warmtewisselaar is over de gehele lengte van de paal aangebracht en zorgt voor een optimale uitwisseling van warmte/koude met de grond in een gesloten systeem. De paal is geschikt voor woningbouw en utiliteitsbouw, maar kan ook in de agrarische bouw worden toegepast.

De keuze voor prefab betonnen energiepalen bij de woningen in Almere vloeide voort uit de dieper gelegen dragende laag. Architect Jos Abbo: “We hadden behoorlijk lange palen nodig (22 meter) en daarmee verkregen wij vanzelf een hoge thermische capaciteit. Dan wordt zo’n systeem economisch zeer interessant in plaats van bijvoorbeeld losse bronnen voor aardwarmte. Het grote voordeel is dat de warmtewisselaar niet apart ingeboord of ingegraven hoeft te worden. De toepassing van deze prefab palen scheelt kostbare tijd én geld. We hadden er nog geen ervaring mee, maar bij de eerste woningen draait het thermische systeem nu drie jaar en in alle seizoenen functioneert het prima. De 9 tot 11 palen per woning leveren energiezuinigheid én comfort voor de bewoners. Dit in combinatie met vloerverwarming/koeling en balansventilatie. Het is wel belangrijk goed te communiceren met de bewoners over zaken als zomer- en winterstand. Als architectenbureau organiseren wij regelmatig themabijeenkomsten voor de bewoners om alle facetten van de duurzame woning goed te leren kennen. Bewoners weten wat ze krijgen en hoe ze systemen optimaal kunnen gebruiken.”

Een tweede opvallende inzet van prefabricage bij deze Almeerse woningen betreft de slimme en effectieve bouwwijze. “We bouwen de woningen als een soort compact luciferdoosje, vervaardigd van ongecompliceerde prefab betonelementen met aan de kopse zijden van het ‘doosje’ veel glas voor voldoende lichtinval. Slim van opzet en fraai van uiterlijk met een individuele materiaalkeuze als gevelafwerking, afgestemd op de wensen van de bewoners. Daardoor ontstaat een gevarieerd stedenbouwkundig beeld. De woningen hebben grote vrije overspanningen, waardoor de bewoners zelf hun indeling van de binnenwanden kunnen kiezen. Geen woning is hetzelfde. Dankzij de Comfortpalen voor de fundering, de geïsoleerde schil en het drielaagse glas zijn de woningen energiezuinig en gasloos. Zo gaan ecologie en economie hand in hand.”

Ga terug