Bewoners en woningbedrijf blij met prefab badkamerunit
De prefab badkamers zijn van buitenaf in de gevel geschoven, half in de woning, half erbuiten, waarmee de oppervlakte van de natte cel is verdubbeld.
Bewoners kunnen in hun woning blijven tijdens de renovatie en ze kunnen na anderhalve dag al weer douchen,” stelt projectmanager Bart Rozemeijer van gemeentelijk Woningbedrijf Renswoude. “Zowel bewoners als het woningbedrijf zijn reuze enthousiast over de prefab badkamerunits die in de gevels van zes sociale huurwoningen zijn geschoven. Het was een pilot, maar er wordt inmiddels gekeken naar een vervolgproject.”
Woningbedrijf Renswoude had de landelijk primeur met de plaatsing van de Badkamer Uitbuik Modules, prefab badkamerunits die in de gevel van zes naoorlogse sociale huurwoningen aan de Van Reedeweg in Renswoude zijn geschoven. De helft van de unit in de woning, de andere helft erbuiten, als een vrije uitbouw op de eerste verdieping. Op die manier werd de aanwezige ‘badkast van 1 x 2 meter,’ zoals Bart Rozemeijer het noemt, vervangen door een ruime badkamer met een tweede toilet in de woning. Belangrijk voor de huurders, vaak mensen op leeftijd, die al jaren in de woning zitten en niet weg willen uit hun vertrouwde buurt. Maar ook belangrijk voor jonge gezinnen, voor wie een tweede toilet belangrijk is. Met de verduurzaming, inclusief een goede badkamer, krijgen de huurwoningen weer een levensduur van tientallen jaren extra. In Nederland staan naar schatting zo’n 700.000 naoorlogse rijtjeshuurwoningen, waarvan pakweg de helft bouwkundig geschikt is voor een soortgelijke oplossing.
De gemeentelijk projectmanager: “Het is anderhalf jaar geleden dat wij deze pilot hebben uitgevoerd en nog steeds komen corporaties bij deze zes proefwoningen kijken. En ze gaan behoorlijk enthousiast weer huiswaarts. Het is ook een interessante oplossing. De bewoners kunnen in hun woning blijven zitten tijdens de renovatie, ze hebben snel een nieuwe badkamer en je hoeft niet in de woning de hele plattegrond overhoop te gooien om die grotere badkamer te maken. Je vindt de extra ruimte buiten de gevel. Zo’n uitbouw stoort geenszins, het zorgt er juist voor het straatbeeld opknapt. Je hebt keuze uit diverse gevelafwerkingen van de module, wij hebben voor fraai hout gekozen. We hebben een extra mooie straat teruggekregen.”
Bart Rozemeijer ziet prefabricage van bouwdelen voor renovatie en nieuwbouw als een must. “Het wordt steeds lastiger om voldoende vaklieden op de bouwplaats te krijgen. Dus moet je nadenken over wat je fabrieksmatig kunt vervaardigen. In een hoge kwaliteit, onder geconditioneerde omstandigheden en zonder vorstverlet. Zo bouwen wij nieuwe woningen waarbij kant-en-klare prefab gevels worden gemonteerd. Dat scheelt in de zoektocht naar metselaars. Wij zijn als Woningbedrijf Renswoude één van de vijf gemeentelijke woningbedrijven in Nederland en proberen vernieuwingen op te pakken, daar waar dat kan. Ook in de vorm van zo’n bijzondere prefab badkamerunit. We onderzoeken nu een project met oudere woningen. Moet het sloop en vervangende nieuwbouw worden of zijn ze te renoveren, met gebruikmaking van zo’n uitbuikmodule?”
Er zijn diverse fabrikanten van prefab badkamers, waaronder Portisa en Ready Bathroom, beide fabrikanten zijn te vinden op de vakbeurs PREFAB van 8 t/m 10 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch. De toegepaste prefab badkamer in Renswoude komt van Holland Staal, Kloeckner Metals ODS en SlimRenoveren. De unit omvat een douchecabine, toilet, wastafel en ruimte voor wasmachine. Enige voorwaarde voor toepassing is dat de constructie en fundering de gedeeltelijke uitbouw kunnen opvangen, maar de naoorlogse seriematige beton- en kalkzandsteenbouw lijkt per definitie geschikt. Joris de Zeeuw van Kloeckner Metals ODS is benieuwd of corporaties durven te kiezen voor nieuwe badkamers. “Het is aantrekkelijk om de geijkte maatregelen te nemen, zoals isolatie, thermisch glas, nieuwe mechanische ventilatie-unit etc. Maar maak je de woningen dan zo comfortabel dat huurders de komende 25 jaar graag in die woning willen zitten? Ik denk dat een fatsoenlijke badkamer essentieel is binnen een fijne woonbeleving.”