Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

“Prefab woningen ja, standaardtypen nee”


Woningbouw Danilith uit Etten-Leur bouwt al bijna zestig jaar kwalitatieve prefab woningen volgens een eigen bouwsysteem op basis van traditionele materialen, geperfectioneerd in een automatisch proces.

Directeur Piet Devos: “Complete prefabricage van individuele woningen onder architectuur ontworpen, volledig naar de wens van de opdrachtgever. Ik geloof namelijk niet in standaardmatige typewoningen die niet 100% aansluiten op de wensen van de woonconsument van nu en morgen.”

“Natuurlijk is het makkelijker om 50 dezelfde woningen te maken, maar wanneer je prefabricage volledig beheerst, kun je voor dezelfde kosten maatwerk leveren aan de woonconsument.”

Duizenden woningen heeft Danilith in zijn 98-jarig bestaan in Nederland, België en Frankrijk gebouwd. Vanaf 1960 waren dat prefab woningen. Woningen waarvan de buitenmuren bestaan uit één geheel: hierdoor is de kierdichtheid van de woning hoog en vertonen de muren - met geïsoleerd beton - een constante kwaliteit. Het komt de uitstraling van de woning ten goede en zorgt binnen voor meer leefruimte ten opzichte van traditioneel bouwen.

“Vooral uit oogpunt van kwaliteit zijn we overgestapt op prefab. In de fabriek kun je onder geconditioneerde omstandigheden produceren in plaats van op een bouwplaats in weer en wind. Je hebt in de fabriek ook alle benodigde materialen en machines onder handbereik. Dat werkt efficiënter en beter. Zo kunnen wij ook op kostprijs concurreren met seriematige woningaanbieders. Je ziet in België en Frankrijk dat de woonconsument veel belang hecht aan zijn specifieke wensen en blij is een woning te kunnen kiezen die geheel op maat is gemaakt. In Nederland neemt de woonconsument nu nog genoegen met standaardmatige woningen, maar ik verwacht persoonlijk dat daar verandering in komt. Zeker als via prefabricage dat maatwerk heel toegankelijk wordt.”

Devos snapt dat het voor bouwers aantrekkelijk is om over te stappen op prefab en dan te denken in seriematige productie. “Wanneer de kennis en ervaring in prefabricage in eerste instantie ontbreken, dan is dat een veilige route. Bij de eerste woningen van zo’n serie kun je nog leermomenten opdoen en dan moet je zorgen dat je het proces bij de rest van de serie onder de knie krijgt. Maar dan heb je wel die standaardwoning. Wij kiezen bewust voor de à la carte formule zodat de woonconsument volledig naar z’n eigen stijl kan laten bouwen. Dat blijft onze corebusiness, hoewel we ook op projectmatige basis woningen bouwen in onder andere België. Dan wel projecten met maximale woningvariatie. En in Nederland gaan we in prefab een hotel bouwen. Desondanks houden wij vast aan die individuele aanpak en maatwerk. Het sterke van prefab is dat je juist ook dat maatwerk kostenbeheerst kunt bouwen.”

Piet Devos vergelijkt het met de auto-industrie waar je als consument je auto geheel naar wens kunt laten samenstellen. In geen enkele showroom staan immers twee dezelfde auto’s te pronken. “Waarom houdt de bouwsector dan vast aan standaardmatige woningen? Nogmaals, wij geloven daar niet in. We geloven wel in prefab.”

Informatie: www.danilith.nl

Ga terug