Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Exposant aan het woord: Blitta

Exposant aan het woord: Blitta

Voor een gevel is het belangrijk dat iemand in staat is om van alle onderdelen één geheel te maken. Henk Schaminée, directeur van gevelbouwer Blitta: “Dat is naar mijn mening de specialist die ontwerp, engineering, productie en montage kan verzorgen. Je moet iemand hebben die de verantwoordelijkheid voor de hele gevel op zich neemt.”

“Dat is essentieel omdat de samenstelling van de componenten binnen zo’n gevel technisch, statisch, bouwfysisch en esthetisch nauw luistert. Bovendien moet je een gevelelement aan een casco monteren en dat heeft invloed op eisen die aan de constructie worden gesteld. Onze kracht is de engineering voor dat totale prefab gevelelement in die constructie.”

Duurzame gevels vol innovatieve techniek

Blitta richt zich op toonaangevende gevelconstructies in utiliteits- en woningbouw. Het gros van de oplossingen die de gevelspecialist aandraagt voor architecten, bouwbedrijven en projectontwikkelaars zijn totaaloplossingen, veelal voor de grotere projecten. Schaminée: “Voor die totaalgevel treden wij op als co-designer en co-maker. Onze engineers denken mee met architecten, adviseurs en aannemers over de vraag hoe die totaalgevel esthetisch, technisch verantwoord én maakbaar wordt. Onze specialisten in de productie zoeken voor elk project naar de beste methode om de gevelelementen te vervaardigen en te monteren. En we onderzoeken continu hoe we, door nieuwe technische functionaliteiten in onze gevelsystemen te verwerken, een duurzame bijdrage kunnen leveren aan een prettig leefklimaat binnen en buiten een gebouw.”

Met de geprefabriceerde totaaloplossing zit Blitta op de lijn van bouwers die zich meer en meer als bouwregisseur opstellen. “Je kunt als aannemer niet van alle producten verstand hebben. Je dient bij cruciale bouwcomponenten - zoals de gevel die 100% wind- en waterdicht moet zijn - samen te werken met specialisten. Maar ik weet ook dat het verdienmodel van de aannemer mede gebaseerd is op de inkoop van materialen en diensten. De som van alle losse materialen kan een gunstiger resultaat weergeven. De vraag is echter of deze aanname na realisatie én in de gebruiksfase nog overeind blijft. De kunst zit hem in het juist en optimaal engineeren en samenstellen van de diverse producten. Onze meerwaarde is de juiste opbouw van die gevel. We kunnen daarbij de gevel tegelijkertijd precies aanpassen aan wensen van opdrachtgever en architect. Alles wat er esthetisch, technisch en bouwfysisch bij komt kijken, nemen wij in engineering en productie mee. In onze fabriek, omdat je daar onder geconditioneerde omstandigheden kunt fabriceren, met oog voor kwaliteit, duurzaamheid en hergebruik van grondstoffen. Met de mogelijkheid om zelf te toetsen op wind- en waterdichtheid.”

“Wij bieden een passende oplossing voor de uitdaging van onze opdrachtgever”

Bij die engineering speelt ook de montage aan het casco mee. “Op het moment dat je een gevel aan een casco hangt, krijg je te maken met statische en dynamische belasting, doorbuiging van vloeren, afwijkingen in maatvoering et cetera. In principe dient de hoofddraagconstructie functioneel geschikt te zijn voor het gevelproduct dat er aan hangt. In de praktijk merken we echter dat hier nogal wat discrepantie zit tussen wat de randvoorwaarde van een hoofddraagconstructie en een gevel. Wij spelen daar met onze engineering op in. Wij zorgen er met speciale verankeringsprincipes en aansluitdetails voor dat deze discrepanties verholpen worden. Zodat bijvoorbeeld natuurstenen platen mooi strak in de gevel komen te hangen. Maar ook dat de functionaliteit van bijvoorbeeld schuifpuien gegarandeerd blijft. Je moet een gevel zowel als één geheel samenstellen, maar ook in relatie met het casco engineeren. Ga daar als aannemer maar aan staan... Blitta kan al die technische en constructieve eisen uitwerken. We nemen gevelproblemen op voorhand weg.”

Henk Schaminée wijst op de innovatieve kracht van Blitta. “Van windscherm naar ademende buitenschil. Dat is in het kort het evolutieproces van de gevel. Inmiddels wordt de gevel een steeds slimmere en actievere intermediair tussen buiten en binnen, doordat er steeds meer innovatieve techniek aan de gevel wordt toegevoegd. Denk aan hoog isolerende systemen of domotica voor aansturing van zonwering of nachtventilatie. Dit maakt het mogelijk om binnenruimtes comfortabeler en veiliger te maken. En ook de duurzaamheid van een gebouw wordt vergroot door die innovaties aan en in de gevel.”

De algemeen directeur besluit: “Pakweg driekwart van onze projecten betreft grotere bouwprojecten waar wij veelal een geprefabriceerde totaaloplossing verzorgen. Dat past ook in het beton- en staalland dat Nederland is. Voor elke toepassing de beste keuze; afhankelijk van de toepassing kan dat aluminium, houtskeletbouw, Sips óf metalframing zijn. Door een gevel modulair te ontwerpen zal dit een bijdrage leveren aan de circulaire gedachte. Op eenvoudige wijze opent dit namelijk perspectieven om met je gevel in te spelen op de tijdgeest of nieuwe technische wensen. Je geeft het gebouw die nieuwe eigentijdse gevel die je wenst. Je ziet een soortgelijke benadering bij het IBG/DUO gebouw in Groningen, waar een gevel is gekozen die past bij de kantoorfunctie. Maar als het gebouw ooit een woonfunctie zou krijgen, dan is de gevel heel makkelijk om te vormen. Daar hebben wij nu al rekening mee gehouden met engineering en productie. Het is een mooi voorbeeld van dat wij als Blitta graag meedenken over de invulling van de gevel. Ons hart ligt bij de gevel, in zijn totale technische, esthetische en duurzame verschijningsvorm.”

Ga terug