Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

“Leuk om een inbreidingsproject in prefab te bouwen”

“Na de voorbereiding kun je razendsnel bouwen in prefab,” aldus projectleider Alexander Boon van Scholz Bouw.

Scholz Bouw uit IJmuiden bouwt zes nieuwbouwwoningen in Leiden vrijwel geheel in prefab. “Voor die keuze is een aantal redenen te geven,” stelt projectleider Alexander Boon. “Het ontwerp van de ruime tweelaagse woningen leent zich voor prefab, wij hopen in een kleine vier maanden bouwtijd de woningen voor de kopers te kunnen opleveren en prefabricage zorgt ervoor dat een kleiner aantal van onze vakmensen dagelijks tussen IJmuiden en Leiden heen en weer moet.”

Scholz Bouw uit IJmuiden is recent begonnen met de bouw van zes nieuwbouwwoningen voor het project LEEF in Leiden, op een locatie aan de Leidatoweg waar vroeger de Groenoordhallen stonden. Op 28 maart werd de eerste paal geslagen en nog voor de bouwvakantie wil de bouwer de woningen zodanig gereed hebben, dat de kopers aan de slag kunnen met de afwerking en inrichting, hoewel het inbreidingsproject dan nog niet geheel gereed zal zijn. “Maar we zetten wel volop in om voor de bouwvak de woningen bouwkundig gereed te hebben, omdat bewoners in de vakantieperiode graag aan de slag gaan. Er is niets vervelender voor een koper dan een week na de bouwvak je woning krijgen,” stelt projectleider Alexander Boon van Scholz Bouw.

De projectleider legt uit dat Scholz Bouw in het project is ingesprongen, nadat de ontwikkelaar met een andere bouwer het project had opgezet, maar deze bouwer niet direct tijd voor de uitvoering had. “Er lagen al tekeningen met een prefab betoncasco. Wij hebben honderden woningen deels of geheel in prefab gerealiseerd, met name grotere woningprojecten op nieuwbouwlocaties. De laatste jaren waren wij veel betrokken bij binnenstedelijke inbreidingsprojecten en die leenden zich minder goed voor prefab. Maar omdat wij steeds meer proberen in een vroeg stadium projecten op te pakken, ook binnenstedelijk, kunnen wij ze naar onze hand zetten en ze bijvoorbeeld met veel repetitie ontwikkelen en bouwen. Wij hebben dit project in Leiden verder richting prefabricage kunnen uitwerken. Prefab vergt een gedegen voorbereiding, maar als je het goed doet, bouw je kwalitatief extra hoogwaardig. Voordeel was dat de kopers hun wensen en koopopties al hadden aangegeven, zodat je de koppeling van casco en installatietechniek optimaal op elkaar kunt afstemmen en je naderhand niet allerlei doorvoeren moet aanbrengen. Na de voorbereiding kun je razendsnel bouwen. Funderingspalen, prefab funderingsbalken, casco en leidingvloeren, zodat je de leidingen voor de badkamers eenvoudig kunt positioneren tijdens de ruwbouw. Op de betonnen dakplaat komt een isolatiepakket met de dakbedekking. De buitengevel van de begane grond wordt in traditioneel metselwerk opgetrokken, de eerste verdieping krijgt een extra geïsoleerd stucpakket.”

Alexander Boon: “Het is heel leuk om wederom zo’n volledig prefab project te bouwen. Als de voorbereiding klopt, is het supersnel bouwen, met zoals gezegd weinig mensen van ons ter plekke op de bouwplaats. Het scheelt echt in tijd en kosten dat je niet dagelijks met een grote ploeg heen en weer moet rijden. En we ervaren nu al de snelheid. Ondanks het feit dat een nieuw geplaatst transformatorhuisje verkeerd bleek te staan en dit het bouwproces een paar weken ophoudt, willen wij na het slaan van de eerste paal op 28 maart al medio juli bouwkundig opleveren. Het bewijst dat prefabricage kansen biedt. Voor de kopers die zo snel mogelijk hun woning willen betrekken en voor ons als bouwer om een ontwikkelaar van dienst te kunnen zijn.” 

Ga terug