Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Natuur- en bouwwetten leiden naar hout


Natuur- en bouwwetten leiden naar hout

Hout is een prachtige grondstof en door het hernieuwbare karakter uniek in zijn soort. Hout is daarom bij uitstek het bouwmateriaal voor een duurzame toekomst, zo luidt de boodschap van Centrum Hout.

Met toepassing van houten producten en elementen volg je de natuurwetten zoals gebruik van vernieuwbare grondstoffen, circulariteit en CO2-opname in plaats van uitstoot, alsmede de moderne bouwwetten als gezond, comfortabel en duurzaam bouwen,” stelt Jan Hoekstra. Hij is secretaris van de sectie Vereniging van Houtskeletbouwers (VHSB) binnen de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT). Laatstgenoemde branchevereniging heeft samen met de Koninklijke Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) de federatieve vereniging Centrum Hout opgericht. “Dit (hernieuwde) platform is hét aanspreekpunt voor hout en houtproducenten in Nederland. Wij fungeren als kennisbank, vraagbaak en communicatiespil. Er start een campagne om de bouw kennis te laten maken met het nieuwe Centrum Hout, maar wij participeren nu al in de kennisoverdracht die de vakbeurs PREFAB op gang brengt. Want houtskeletbouw bijvoorbeeld is een lichte bouwmethode, met herbruikbare materialen en energetisch en qua comfort snel elektrisch (duurzame energiebronnen) op te warmen. Ook complete houten gevelelementen, compleet met kozijnen en gevelafwerking, rollen uit menige timmerfabriek en laten de ontwikkeling van off-site bouwen zien.”

Hoekstra merkt dat de voorkeur van opdrachtgevers en woonconsumenten voor steenachtige materialen aan het verschuiven is richting hout, juist vanwege die goede eigenschappen op het gebied van duurzaamheid en bouwproces. “Hout vormt een natuurlijke bondgenoot met maatschappelijke thema’s als energiezuinigheid, biobased, circulariteit, aardgasloos bouwen, gezond wooncomfort, lichtgewicht bouwen etc. Om die redenen is de belangstelling voor hout sterk groeiende in de Nederlandse bouw. En tegelijk is de houtindustrie in staat is om producten en met name elementen hoogwaardig en efficiënt te produceren voor snelle assemblage op de bouwplaats. Kijk naar de kant-en-klare houtkappen, de gevelelementen, de houtskeletbouwframes. Fabrikanten beschikken over geavanceerde - vaak gerobotiseerde - productiestraten om complete bouwdelen te vervaardigen. En óók die maatwerkproducten als houten trappen, kozijnen en binnen- of buitendeuren. We zien dat fabrikanten zich ook steeds meer gaan specialiseren, het industriële proces vervolmaken en hun ‘houten steentje’ bijdragen aan moderne prefab bouwmethoden.”

Daarbij benadrukt Hoekstra dat prefabricage geenszins de keuzevrijheid van bouwpartijen beperkt. Houtskeletbouw biedt een grote vrijheid in ontwerp. Het is geschikt voor woningen, woongebouwen tot vijf verdiepingen, utiliteitsbouw, optopprojecten en renovaties in iedere stijl. De gevelafwerking is helemaal vrij. Ook is houtskeletbouw door de modulaire opbouw na oplevering vrij gemakkelijk aan te passen en uit te breiden. Wil je dus toch schuiven met wanden? Door de toepassing van beplating zijn ze eenvoudig open en weer dicht te maken. Leidingen verleggen, installaties of indeling aanpassen? De uitvoering is makkelijker bij houtskeletbouw.

Het bouwen met prefab elementen heeft zich naar de mening van Hoekstra ontwikkeld tot een volwaardig en robuust bouwsysteem. Pasklare prefab elementen worden geassembleerd, vergelijkbaar met het in elkaar zetten van een auto met allerlei opties op maat. De elementen zijn verdiepingshoog, vaak ook woningbreed en licht van gewicht. Gegarandeerd van hoge kwaliteit en binnen een dag met zorg in elkaar gezet. “Als het ontwerp eenmaal klaar is, wil je eigenlijk dat je woning of gebouw er morgen staat. Houtskeletbouw-elementen worden in een fabriek gemaakt en op de bouwplaats razendsnel gemonteerd. Een droge, schone en snelle bouwmethode en bovendien - door engineering en productie tot op de millimeter - vrijwel zonder faalkosten.”

Die procesvoordelen maken hout tot een interessant bouwproduct. Als gevolg van deze procesvoordelen, de gunstige materiaaleigenschappen en de overheidsdoelstellingen om de bouw in het jaar 2050 circulair en CO2-neutraal te laten zijn, heeft hout de wind mee. Jan Hoekstra: “Alle lichten staan op groen. Daarom is het goed dat wij als industrie vanuit één platform Centrum Hout de kansen voor houtproducten en -systemen gaan uitwerken. Onder het motto: ‘Hout, natuurlijk van nu’.”

Meer informatie staat op centrumhout.nl

Ga terug