Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Antwoord op gedifferentieerde vraag vanuit markt

Verschillende gradaties van prefabricage van dakelementen in aansluiting op de uiteenlopende wensen van de bouwers.

Prefabricage is geen kwestie van alles vanuit traditionele bouwprocessen omzetten naar industrialisatie. Het is geen of-of, maar veel meer en-en tussen traditioneel en industrieel bouwen.

Allerlei tussenvormen van prefabricage zijn mogelijk en bieden de bouw- en renovatiesector voldoende vrijheid om de beste keuze te maken.

Commercieel directeur Leon de Kok van Unilin Insulation bevestigt de vormen van prefabricage: “Vanuit onze discipline Prefab Solutions bieden wij een drietal mogelijkheden om een dak efficiënt te plaatsen, volledig in lijn met wat de bouwer zelf het prettigst werken vindt en wat past bij het aantal woningen binnen het project.”

Ten tijde van de economische crisis heeft Unilin de prefab afdeling tegen het licht gehouden. “We zijn zelfs even gestopt met de productie van complete kappen in Oisterwijk, maar tegelijkertijd zijn we gaan kijken hoe we nog beter konden inspelen op de toekomstige vragen van aannemers bij nieuwbouw- en renovatieprojecten. Daarbij zie je dat de vraag naar prefabricage blijft bestaan, maar op een wat meer gedifferentieerde wijze. Vandaar onze ontwikkeling van drie verschillende ‘antwoorden’. Drie productlijnen waarbij de bouwer zelf de meeste geschikte optie kan kiezen qua projectgrootte en bouwmethodiek. Die differentiatie voor de markt is belangrijk.”

Er is een keuze uit op maat gemaakte dakelementen (UNIFIT) voor kleinere aantallen woningen, de kant-en-klare traditioneel getimmerde scharnierelementen (UNIPRE) voor seriematige verwerking en de revolutionaire bouwmethode voor luchtdichte daken zonder onderconstructie (UNIFAS), gebaseerd op dubbelschalige elementen. Leon de Kok: “Deze laatste optie is zeer aantrekkelijk om extra leefruimte op de zolderverdieping voor de bewoners te creëren. En in een dagdeel ligt het dak dicht.”

“In de jaren 80 waren wij al bezig met ‘half-geprefabiceerde’ elementen met spaanplaten, isolatiepakket en PUR-schuimafdichting. We speelden toen al in op de wensen van onze klanten die op maat gezaagde elementen wensten. Prefab is alsmaar belangrijker geworden. Inmiddels is sprake van zo’n 75% prefab dakelementen en de vraag naar prefabricage lijkt verder toe te nemen. Toch staren wij ons daar niet blind op. Want je ziet een aantal ontwikkelingen die tegendraads zijn. We hebben in de nieuwbouw kleinere projecten, er komt steeds meer (speelse) variatie in de woningkappen, de renovatiemarkt vraagt om maatwerkoplossingen en door de grote vraag naar prefab elementen loopt de wachttijd op. Dan is het een geruststellende gedachte dat wij als Unilin nog altijd de losse dakplaten leveren, zodat je nimmer stil staat als bouwer. Met een tijdige voorbereiding zijn de prefab oplossingen natuurlijk wel een stuk sneller en efficiënter. Het scheelt ook een groot aantal arbeidsuren op de bouwplaats.”

Wilt u de beurs PREFAB bezoeken? Reserveer dan hier uw gratis toegangskaart. 

Ga terug