Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Bouw digitaliseert volop

Bouwbedrijven hebben de afgelopen jaren een flinke inhaalslag gemaakt op het gebied van digitalisering.

Econoom/redacteur Mathijs Bouman sprak recent bij Nieuwsuur over de industrialisatie in de bouw. Crux van het verhaal: waar industriële bedrijven veel investeren in machines, is dat in de bouwsector een factor 10 lager. We bouwen vooral (nog) op traditionele wijze met veel handarbeid en weinig inzet van machines. Hij refereerde aan een rapport van ING Economisch Bureau /ING Sector Banking dat eind 2018 verscheen: ConTech: Technologie in de bouw. Conclusie van dit rapport: de bouw maakt de laatste jaren een forse inhaalslag op het gebied van digitalisering. Mede door de digitalisering is de productiviteit in de bouw harder gegroeid dan in geheel Nederland. Vooral innovatie in digitalisering zorgt voor efficiencyslagen.

Bouwbedrijven hebben de afgelopen jaren een flinke inhaalslag gemaakt op het gebied van digitalisering, zo constateren de onderzoekers in het ING-rapport. In 2016 had een medewerker in de bouw bijna 3.000 euro aan software tot z’n beschikking, twintig jaar eerder was dit slechts 350 euro. In de bouw, waar ieder project vaak opnieuw ontworpen wordt, levert digitalisering veel voordelen op. Het maakt het ontwerpen efficiënter en bouwfouten worden al in de ontwerpfase opgemerkt. Maar ook kleine zaken gaan in de bouw sneller doordat de wereld digitaliseert. Zo kan een kleine onderhoudsklus op basis van digitale foto’s geoffreerd worden en dat scheelt weer een bezoek bij de klant.

Echter, investeringen in machines verlopen in de bouw wat moeizamer. Een bouwmedewerker heeft voor circa 10.800 euro aan machines tot zijn beschikking. In de industrie is dat circa tien keer zoveel. Dat komt doordat bouwbedrijven een zeer hoge mate van flexibiliteit nodig hebben. Zij moeten iedere keer op een andere locatie iets anders bouwen. Dit gebeurt in een volatiele markt waar ze snel op en af moeten schalen. Logisch dat veel bouwbedrijven kiezen om niet te investeren in machines die zwaar op de vaste lasten drukken en bovendien vaak maar één soort taak kunnen uitvoeren. Robotica & 3D printen (in combinatie met prefab) bieden deels een oplossing omdat daarmee de gevraagde mass customisation wel mogelijk is. Hoge investeringskosten en bouwen op steeds een andere locatie blijven echter deels knelpunten.

Bekijk hier het rapport.

Ga terug