Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Modulair bouwen: snel, flexibel, circulair en hoogwaardig

Modulair bouwen: snel, flexibel, circulair en hoogwaardig

Modulair bouwen is gemeengoed geworden. Studentenwoningen, startersappartementen, hotels, scholen, ze kunnen supersnel in een modulaire opzet worden gebouwd. Tijdelijk of permanent. Jan Snel laat deze bouwoplossing in tientallen projecten in binnen- en buitenland zien.

Daarbij verlegt het bedrijf steeds grenzen. Zo worden in het Duitse Bochum 700 studentenwoningen gebouwd, verdeeld over twee woontorens van tien en twaalf verdiepingen. Letterlijk en figuurlijk weer een stapje hoger in de ontwikkeling van modulair bouwen.

Hans van der Neut is senior accountmanager bij Jan Snel. “Wij staan nationaal en internationaal voor snel, modulair en circulair bouwen. Daarin groeien wij niet alleen, we ontwikkelen ons doorlopend richting nieuwe en innovatieve oplossingen. Zo focussen wij ons steeds meer op permanente huisvesting als aanvulling op de tijdelijke oplossingen, waarin wij groot zijn geworden.“

“Velen kennen ons van de tijdelijke units. Op de vakbeurs PREFAB belichten wij uiteraard die oplossingen, die nog steeds in veel gevallen uitkomst bieden voor tijdelijke huisvesting, extra schoolruimte, uitbreidingen van kantoren, utiliteitsgebouwen, sporthallen etc. Maar we zetten de schijnwerpers ook volop op het modulair bouwen van permanente huisvesting.”

“Er zijn veel voordelen van het modulaire bouwconcept van Jan Snel. Hans van der Neut legt uit: “Wij bouwen de modules in onze fabrieken in Nederland. Onder geconditioneerde omstandigheden kom je tot een contante hoge kwaliteit. Alle bouwkundige detailleringen en bouwfysische en akoestische eisen zijn goed uitgedokterd en in het bouwsysteem geïntegreerd.”

“De afgelopen jaren realiseerden we diverse projecten via onze modulaire bouwmethode. Projecten die uiteraard voldoen aan het Bouwbesluit en aanvullende eisen en dus aan alle voorwaarden om permanent te blijven staan. De vrijheid blijft bestaan om de modules te verplaatsen of te verwijderen als het nodig is, waardoor in no-time de grond weer beschikbaar kan zijn voor een volgende bestemming. Ook dat zijn significante voordelen op termijn.”

Het feit dat parallel aan de fabrieksmatige productie van de woningen al kan worden begonnen met onder andere grondwerk en funderingen op de bouwplaats zorgt ervoor dat de planning in elkaar schuift, benadrukt Van der Neut. “Zo kun je de woningen maanden eerder exploiteren in vergelijking met traditionele bouwwijzen en daar zit de eerste winst. Dat moet iedere ontwikkelaar als muziek in de oren klinken. “

“Bovendien zijn het woningen met extra toekomstperspectief: De modules hebben namelijk geen dragende wanden; ze zijn constructief opgebouwd met stalen kolommen op de hoekpunten. Op het moment dat een studentencomplex met units van 27 m2 niet meer nodig is, kun je de kamers bijvoorbeeld makkelijk koppelen en zo bijvoorbeeld van drie studentenkamers een compleet appartement maken. Die flexibiliteit zit in dit modulaire bouwsysteem. Het is en blijft een razendsnelle, zeer flexibele bouwwijze.”

Er is naar de mening van Jan Snel een enorme potentie voor modulair bouwen. “Nederland heeft het modulaire bouwen ontdekt, dat zien wij aan het groeiend aantal opdrachten. En die zijn zeer divers, van projecten voor studentenhuisvesting tot wisselwoningen, van starterswoningen tot sociale huurwoningen.”

“We gaan ook steeds meer de grens over met projecten. Als je in Duitsland 700 studentenwoningen mag realiseren, dan bewijst dit dat onze snelle bouwconcept wordt omarmd. We kunnen moeilijk veertig jaar vooruitkijken of die 700 woningen dan ook nog nodig zijn, maar we weten wel zeker dat we die 23.000 m2 aan huisvesting heel flexibel kunnen aanpassen tot andere typen woningen of andere functies. Of demonteren en elders inzetten. Dat is onder andere de kracht van ons modulair bouwsysteem.”

Jan Snel is een toonaangevende, internationaal opererende familieonderneming met meer dan een halve eeuw ervaring in flexibel bouwen en gespecialiseerd transport. Gestart in 1960 en uitgegroeid tot een bedrijf met meer dan 320 medewerkers. Jan Snel heeft vestigingen in Montfoort, Hulst, Eemshaven, Bornem in België en Bochum in Duitsland.

Ga terug