Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Industrieel samengestelde woningen als mini-energiecentrales

De eerste Plus-Op-de-Meter (POM) woningen van ons land.

Voor de bouwvak worden in Voorhout de eerste Plus-Op-de-Meter (POM) woningen van ons land opgeleverd. Reguliere eengezinswoningen die tot 10.000 kWh energie per jaar opleveren, waarmee de gebruikers voor zichzelf meer dan genoeg energie hebben en bijvoorbeeld ook bestaande woningen in de wijk, nabijgelegen school en verpleeghuis kunnen laten profiteren. Stroom te over namelijk. “Het zijn  industrieel samengestelde, energiezuinige woningen, met veel comfort en een gezond binnenklimaat,” benadrukt Peter van den Dool.

Meerwaarde leveren zonder meerkosten. Dat staat voorop bij de initiatiefnemers Your Energy Freedom (4YEF) en Plusleven. Peter van den Dool van Plusleven: “Wij zorgen dat de verschillende onderdelen van de industriële partners tot één geheel worden gesmeed, waaronder prefab constructie, wanden, klimaatvloer, energiedak en installatietechniek. Er is interesse voor de POM-woningen bij ontwikkelaars, corporaties en bouwers. Behalve de eerste 33 woningen die als ‘proof of concept’ voor de bouwvak in gebruik worden genomen, zijn wij al bezig met een tweede woningbouwproject van 41 woningen, eveneens door Bouwbedrijf Van der Hulst uit Lisse, dat dit jaar van start gaat. Tevens zijn er concrete plannen voor honderden POM-woningen voor diverse partijen. De nieuwe standaard van woningbouw wordt gezet.”

De woning is opgezet door onderdelen van verschillende industriële partners op een afgewogen wijze te combineren. Met onder andere een optimaal geïsoleerd en geprefabriceerd dak waarin over de hele oppervlakte zonnepanelen zijn geïntegreerd, een thuisaccu om altijd stroom in huis te hebben, een speciale betonvloer die voor warmte en koeling zorgt, zuinige installaties en een modern regelsysteem voor een stabiel binnenklimaat. Van den Dool: “We zijn nu in Nederland zogeheten lucht- en kierdichte woningen aan het bouwen, afgestemd op luchtverversing via technische installatiesystemen, maar die vragen juist energie. Terwijl de natuur zorgt voor zon als energie en voor frisse lucht. Bij onze woningen is voor een groot deel sprake van ventilatie met frisse lucht via zelfregulerende dakramen. En er mag bovendien best een raam extra open in de winter, er is energie genoeg om de woning warm te houden.”

Voor Ralph Segers van Plusleven is het belangrijk om vanaf nu woningen te bouwen die écht bijdragen aan de doelstelling om in 2030 de helft minder CO2 te gebruiken en in 2050 een energieneutraal Nederland te hebben. “Dat gaat niet met het tempo van kleine stapjes met Nul-Op-de-Meter woningen en Bijna Energie Neutraal Gebouwde woningen, de zogeheten BENG-eisen die volgend jaar van kracht worden voor nieuwbouwwoningen. Wij denken dat het anders moet en geloven dat het anders kan. Die eerste 33 Plusleven woningen in Voorhout bewijzen dat.” Peter van den Dool besluit: “Wij geloven in dit concept van duurzaamheid, comfort en energie delen. Want er zit een grote sociale component in dit verhaal. Als we straks een hoeveelheid mini-energiecentrales in de wijk hebben, kun je daar op een eerlijke manier mee omgaan door energie te delen. Een Plusleven woning vergt een extra investering bij de bouw, maar de energierekening is nu al bijna nul. Zo verdien je die extra investering terug en je laadt ook nog eens je auto gratis op, én die van je buren in de wijk.”

Ga terug