Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Woningen gerealiseerd met Flexibel Modulair Casco

Foto: Heddes Bouw & Ontwikkeling

Woningbouw volgens het FMC concept oftewel het Flexibel Modulair Casco. Elementen komen prefab aan op de bouwplaats, waardoor de bouwsnelheid hoog ligt en 49 zeer duurzame woningen in Heiloo in slechts acht maanden werden gebouwd.

Heddes Bouw & Ontwikkeling heeft in opdracht van ontwikkelaar Timpaan het woningbouwproject Zuiderloo de Linde Zuid in Heiloo gerealiseerd, naar een ontwerp van KVDK Architecten. Het plan omvat 23 hofwoningen, 18 eengezinswoningen, 5 vrijstaande villa’s en 3 zogeheten entreewoningen met een twee-onder-één-kap woning en vrijstaande woning. Voor alle 49 woningen in dit project is het concept Flexibel Modulair Casco toegepast. De basis is een prefab betoncasco op een prefab fundering. Het casco is voorzien van een compleet uitgewerkt installatieconcept. Ook de complexere vrijstaande villa’s met een afwijkende constructieve opzet en vele kopersopties konden binnen dit FMC concept worden opgetrokken.

Het  Flexibel Modulair Casco is door Heddes Bouw & Ontwikkeling al in 2012 omarmd. Dit concept ontstond door de samenwerking tussen een aantal partners waar grondgebonden woningen mee werden gebouwd, gebaseerd op een prefab betoncasco van Spaansen samen met partners voor fundering, dakkappen, kozijnen en installaties. In de afgelopen jaren is het concept aangescherpt en verbeterd en is de samenwerking tussen de partners versterkt. Het is inmiddels een vaste samenwerking tussen Houttec PrefabSpaansen BouwsystemenSchipper KozijnenSchouten TechniekBlom ElektrotechniekAppel BetonVroom FunderingstechniekenPutter & Zn MetselwerkenSVK Tegelwerken en Plieger showrooms. Een bouwproject wordt door alle partners in 3D uitgewerkt, wat er toe bijdraagt dat alles goed op elkaar aansluit. 

De bouwsnelheid was mede dankzij dit prefab concept hoog: in februari 2020 werd gestart met het boren van bodembronnen op een bouwrijp gemaakt terrein en in november werden de eerste rijwoningen opgeleverd. Alle woningen zijn voorzien van een bodembron, aangelegd door Klimaatgarant. Deze bron zorgt voor warmte- en koude opwekking vanuit de bodem. Ook wordt er energie opgewekt door de zonnepanelen op de daken, die door Libra zijn geïnstalleerd. Dit, in combinatie met de E-installaties door Blom Elektrotechniek en W-installaties van Schouten Techniek zorgt voor een optimaal werkend klimaatsysteem geheel volgens de huidige duurzaamheidsnormen. Interessant detail is dat er zelfs uit het afgevoerde douchewater warmte wordt teruggewonnen. Deze warmte wordt gebruikt om het koude water op te warmen en dit samen met het hete water uit de boiler op douchetemperatuur te brengen. Hierdoor neemt de warmwatercapaciteit toe, zonder dat dit meer energie kost. Ook het ventilatiesysteem in de woningen werkt met warmteterugwinning.

In de tuinen bij de woningen zijn infiltratiekratten ingegraven onder het maaiveld. De regenwaterafvoeren zijn aangesloten op deze kratten, waardoor het regenwater in de bodem wordt geïnfiltreerd. Voor grote buien zijn de infiltratiekratten voorzien van een overstortput.

Laat u op de beursvloer van PREFAB inspireren in een diversiteit aan prefab casco’s.

Ga terug