Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Circulair bouwsysteem voor compacte starterswoningen

Foto: MIX architectuur

Ontwikkelaar en bouwer Heijmans heeft in het nieuwbouwproject De Fabriek in de Amersfoortse woonwijk Vathorst voor de eerste keer het innovatieve, circulaire bouwsysteem Rockzero toegepast.

De nieuwe woningen zijn gebouwd volgens het XS-concept voor kleine huishoudens, waarmee compacte woningen van slechts 3,6 meter breed gerealiseerd kunnen worden. De diepte van de tien woningen is vergelijkbaar met de maat van gangbare woningen. Het gaat om twee typen woningen: fabriekswoningen en huismeesterwoningen. De twee naast elkaar gelegen gebouwen ogen als een fabriek met een huismeesterwoning. De kleinste woning, de huismeesterwoning heeft een oppervlakte van 71 m2, twee lagen met een zadeldak. De fabriekswoning is 83 m2, verdeeld over drie lagen met sheddaken. Precies de afmetingen van een populaire starterswoning.

Voor Heijmans was de uitdaging om voor dit project hun XS (extra smal)-concept voor industrieel vervaardigde één-tot tweepersoonswoningen, efficiënt te laten aansluiten op deze nieuwe woningen. “Door slimme oplossingen in te zetten is het gelukt om een compacte en duurzame woning te realiseren”, zegt Joost Ruiterkamp, vastgoedontwikkelaar bij Heijmans en betrokken bij De Fabriek. “Eén van die slimme oplossingen is het Rockzero Bouwsysteem, geproduceerd door ROCKWOOL. Het XS-concept van Heijmans omvat de indeling, ofwel de plattegrond voor de woning met een compacte beukmaat, waarin het Rockzero bouwsysteem is toegepast.” Naast de wanden en samengestelde kolommen van Rockzero Bouwsystemen zijn de woningen opgebouwd met houten vloeren en stabiliteitswanden. Alle woningen zijn inmiddels verkocht en begin november 2020 opgeleverd.

Sarina Bleumink, van MIX architectuur in Ede, is als architect bij De Fabriek betrokken. “Prettig aan het Rockzero bouwsysteem is dat het perfect past en dat het ontwerpvrijheid biedt. Daarnaast biedt het systeem een goede akoestische en thermische isolatie, alsof de woningen een dikke jas aan hebben.” De fabriekswoningen met sheddaken en de huismeesterwoningen ernaast zijn losgekoppeld, zoals vroeger de fabriek was losgekoppeld van de huismeesterwoning. Beide gebouwen zijn opgetrokken in stoer metselwerk. “Ook al zijn het twee verschillende gebouwen, de plattegronden van alle woningen zijn identiek, behalve de daken. De beukmaat van 3,6 meter is echt smal, waardoor een woning anders functioneert en je slim en creatief met je ruimte moet omgaan.”

ROCKWOOL is als exposant aanwezig op Vakbeurs Energie, die gelijktijdig met en op dezelfde locatie plaatsvindt als PREFAB.

Bron: BouwTotaal, media partner van de vakbeurs PREFAB

Ga terug