Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

In 7,5 week het houten casco van 5 woningen Nijmegen

Foto: Marcel van der Burg

Vijf woningen in de wijk ‘Plant je Vlag’ in Lent-Nijmegen zijn opgetrokken uit kruislaagshout. De houten gevels van thermowood lopen in elkaar over zodat de uitstraling van een grote villa ontstaat.

In 7,5 week had Eco+bouw het casco van de woningen opgetrokken, dat in grote prefab CLT-elementen per vrachtwagen werd aangevoerd. De woningen zijn gebouwd volgens het Mijn Houten Huis concept van MAATworks. Het architectenbureau heeft met de initiatiefnemers van het CPO en de gemeente Nijmegen dit concept voor deze locatie uitgewerkt. De woningen zijn gebouwd met materialen op basis van hernieuwbare grondstoffen. Bewoners konden meedenken over de indeling en afwerking van hun eigen woning. Zo hebben in Nijmegen-Lent sommige woningen twee lagen met een vide en andere twee lagen met een zolderverdieping.Bijna 200.000 kg CO2 wordt via de verwerkte 315 m3 hout opgeslagen. De begane grond is opgebouwd uit een PS combinatie vloer. Het casco is Cross Laminated Timber. Dakelementen bestaan uit prefab dooselementen met vlasisolatie. De kozijnen zijn van meranti FSC, de gevel is geïsoleerd met houtvezel en de gevelbekleding is van thermisch verduurzaamd hout. Het is het uitgangspunt van Mijn Houten Huis, waarbij is ontworpen volgens biologische principes en waarbij wordt gebouwd met biobased materialen.

Architect Lidewij Lenders ontwikkelde in 2015 het concept ‘Mijn Houten Huis’ om het bouwen met duurzame materialen en gezond wonen voor een grotere doelgroep bereikbaar te maken. Het plan is gebaseerd op haar in 2006 zelf ontworpen woning van biobased materialen, het houten familiehuis. Samen met architect Marije ter Steege runt zij het collectief Maatworks. “Wij streven ernaar de ecologische voetafdruk van ieder project zo klein mogelijk te houden. Dat betekent dat we materialen gebruiken die passen in de circulaire economie. We bouwen hoofdzakelijk met recyclebare en hernieuwbare grondstoffen, bijvoorbeeld hout, vlas en hennep. We gaan in ieder ontwerp uit van omgeving en (micro)klimatologische factoren, zoals zon en wind. De natuurlijke materialen die we toepassen zorgen tevens voor een gezond binnenklimaat. Wij geloven dat een gebouw op deze manier kan bijdragen aan het geestelijke en fysieke welbevinden van de gebruiker.”

Het modulaire plan voor geprefabriceerde kruislaaghouten woningen kan worden aangepast en uitgebreid met verschillende opties. MAATworks bouwt het computermodel, vervolgens worden de onderdelen CNC geprefabriceerd in de fabriek. Tenslotte wordt de woning in korte bouwtijd op de bouwplaats gemonteerd. Binnen het concept zijn alle constructieve en bouwtechnische aspecten netjes opgelost. Het casco staat er normaliter binnen een week.

Lidewij: “Ons doel is de bouw verduurzamen en houtbouw daarbij versnellen. Daarom delen wij de kennis van ons woningconcept met onder andere enkele grote bouwers. Zo dragen wij eraan bij dat er in Nederland op grote schaal duurzame en circulaire woningen verrijzen. Daarnaast kunnen wij onze architectonische ambities kwijt in onze conceptwoning. De ruimtelijkheid en de meubelmakerkwaliteit van het interieur geven dit concept een meerwaarde ten opzichte van de grootschalige woningconcepten. Doordat wij een groot deel van de engineering zelf in de hand hebben en ons 3D-model uitvoeren met vaste partners, worden de wensen van de opdrachtgever tot op de millimeter nauwkeurig gerealiseerd.”

Ga terug