Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS bezoekersregistratie
voor professionals:
nog dagen
sluiten X

Grip op productieprocessen dankzij integrale digitalisering


Het is veelbelovend voor het oplossen van het woningtekort dat bedrijven hun industriële productieprocessen verbeteren en zelfs compleet nieuwe fabrieken bouwen. “Zeker als je ervoor zorgt dat die fabrieken optimaal kunnen draaien, met een integrale procesaansturing van order tot levering.”

BIM4Production heeft software ontwikkeld waarmee innovatieve bedrijven in de bouwsector vanuit 3D BIM-modellen hun planning, productie én transport efficiënt kunnen beheren. Met de grafische tools voor de planning van productietafels en laadschema’s kunnen lasers en robots in de fabrieken slim worden aangestuurd. Karel Kamp, algemeen directeur van BIM4Production: “Producenten dromen van soepel draaiende processen. Wij willen samen met die fabrikanten het dromen, denken en doen samenvoegen. Zo kunnen ze efficiënter en kwalitatief hoogwaardiger produceren. Waar nodig met extra industriële processen in plaats van extra mankracht. Wij hebben voor uiteenlopende productieprocessen relaties met hardware-leveranciers, waarbij onze software al die machines en robots binnen de productieketen aanstuurt.”

Uiteraard kan men op de productievloer werken met pdf-boekjes met 100 kantjes om voorzieningen in een prefab houtskeletbouw-, gevel- of betonelement, een badkamerunit of modules voor tijdelijke huisvesting productietechnisch voor te bereiden, maar dat kan ook via digitalisering, automatisering en robotisering. Karel Kamp: “Op die wijze kun je de productiecapaciteit effectief benutten en tevens een hogere kwaliteit leveren. Dat is één kant van de medaille, de procesaansturing is de andere kant van die medaille. Want rond projectgestuurde productie wordt in de praktijk doorgaans het nodige verschoven. Projecten lopen uit, grondstoffenleveringen kunnen worden vertraagd, er kan een kink in de kabel komen qua logistiek etc. Elk project heeft z’n eigen verschuivingen. Dan is het mooi dat je werkt met een geïntegreerd (data)systeem waardoor je heel flexibel productieprocessen automatisch kunt aanpassen. Zodat je tasveld niet onnodig vol komt te staan…’

Dat alles op basis van BIM informatie. BIM wordt vooral gebruikt als ontwerp-, engineering- en productietool, maar BIM4Production zet BIM-modellen in co-creatie met de opdrachtgever met name als managementtool in. De onderneming, die present zal zijn met een stand op PREFAB 2021 in De Brabanthallen in Den Bosch, heeft in ontwikkeltrajecten met diverse klanten al gezien dat het belangrijk is om in een zo vroeg mogelijk stadium betrokken te worden, zodat de klant de kennis en ervaring van het bedrijf optimaal kan inzetten. “Deze co-creatie resulteert in projecten met een duidelijke aanpak en scope. Een aanpak waarmee we samen met klanten werken aan een gezamenlijk ambitie.”

Karel Kamp vervolgt: “Je verrijkt processen door informatie onderling te koppelen. Je hoeft overigens niet alles in één keer te vernieuwen, we kunnen eerst focussen op de maatgevende factoren in productieprocessen. Je kunt digitale aansturing van processen faseren. Onze ervaring is dat je bij de eerste stappen al snel een hogere bezettingsgraad en kwaliteit in het productieproces bereikt.”

Een illustratief voorbeeld is de co-creatie van BIM4Prodcution met Spaansen Bouwsystemen. Henk Jan Nieuwenhuis, oprichter van BIM4Production: “Onze software heeft er bij Spaansen aan bijgedragen dat hun fabriek nu verregaand geautomatiseerd én gerobotiseerd is, zodat ze een op een industriële manier een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het landelijke productiedoel van 100.000 woningen per jaar. Een bedrijf als Spaansen werkt aan tientallen projecten tegelijkertijd, en al die projecten bestaan uit honderden tekeningen met daarop tienduizenden elementen die geproduceerd moeten worden. Onze software gebruikt 3D-tekeninformatie uit BIM-modellen om voor al die tienduizenden elementen een visuele productieplanning te maken. Vanuit die planning stuurt de software daarna de machines of robots aan die in de fabriek de daadwerkelijke producten maken. Bij Spaansen zijn dat natuurlijk betonnen elementen, maar onze software is generiek opgezet kan ook overweg met bijvoorbeeld houtskeletbouw elementen, (delen van) prefab badkamers, kozijnen, gevels, staalconstructies en andersoortige prefab producten. Vervolgens helpt de software ook bij het efficiënt transporteren van die producten. Zo wordt per project geproduceerd en geleverd wát nodig is wánneer het nodig is - just-in-time dus.”

BIM4Production wil dat softwareoplossingen goed tot hun recht komen bij industriële productieprocessen. Karel Kamp legt uit: “ERP-systemen zijn vaak ontwikkeld voor de ondersteuning van allerlei soorten bedrijven. Ze bevatten daarom een overvloed aan functionaliteiten die voor uw organisatie niet nodig zijn. U betaalt daarom vaak meer dan nodig voor de software. Daarnaast is de invoering van dergelijke ERP-systemen veelal tijdrovend. Vanuit BIM4Prodcution hebben wij via co-create met eindgebruikers passende software ontwikkeld. Mede daardoor biedt deze software die functies die nodig zijn om een projectmatig werkende productiebedrijf effectief te laten werken. Medewerkers kunnen hun werk optimaal uitvoeren en werken er graag mee. U heeft er dus dubbel voordeel van: een efficiënt en hoogwaardig productieproces en enthousiaste medewerkers, van planning tot productie en van engineering tot levering.”

Bezoek Bim4Production op Vakbeurs PREFAB van 12 tot en met 14 oktober. Meer informatie over Bim4production staat hier.

 

Ga terug