Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

CLT-woningen Zeist worden circulair en demontabel


In Kerckebosch in Zeist, één van de meest natuurinclusieve gebiedsontwikkelingen van Nederland, worden 14 CLT-woningen gebouwd. De woningen zijn circulair ontworpen en zijn dankzij de prefab opzet snel te bouwen en later eventueel te demonteren.

Gemeente Zeist heeft de omgevingsvergunning verleend voor de CLT-woningen in het duurzame buurtschap Elix. In het plan staan collectiviteit, gezondheid en natuur centraal. MIX architectuur maakte het ontwerp van de woningen en ECO+BOUW neemt de realisatie op zich. De woningen zijn in de eerste plaats circulair opgezet: zo worden ze uitgevoerd in cross laminated timber (CLT). De woningen krijgen onder meer houtvezelisolatie, isovlasdaken, een hectarvloer en bamboe gevelbekleding. De natuurlijke en ecologische materialen passen bij de bosrijke omgeving van Kerckebosch. Ze worden duurzaam geproduceerd en verwerkt en zorgen voor een gezond en prettig woonklimaat.

Daarnaast is het project grotendeels in een prefab bouwwijze opgezet. Projectleider Hans van Rosmalen van ECO+BOUW legt uit: “De houten CLT-elementen worden in de fabriek vervaardigd en per vrachtwagen naar de bouwplaats vervoerd. Daar worden ze in korte tijd gemonteerd, zodat snel na de ruwbouw met de afbouw en installatietechniek kan worden begonnen. Dankzij de prefab opbouw kunnen de elementen in de toekomst indien nodig makkelijk worden gedemonteerd en elders worden hergebruikt. Ook dat is een onderdeel van de circulaire opzet.”

De prefab-matige opbouw is ook te zien in de installaties. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een droge opbouw, onder andere door een computervloer die zorgt voor flexibiliteit op de lange termijn. De woningen krijgen een duurzame energievoorziening door middel van pv-panelen en een warmtepomp. Alle afzonderlijke elementen komen in materialenpaspoort Madaster dat hergebruik mogelijk maakt. Duurzame en klimaatbestendige oplossingen staan ook in de collectieve buitenruimte centraal. Denk bijvoorbeeld aan waterwinning, voedselproductie en compostering.

Buurtschap Elix bestaat uit 2 vrijstaande woningen, 8 twee-onder-een-dakwoningen en 4 rijwoningen. Alle woningen zijn gericht op de gedeelde tuin in het binnengebied én op de bosrijke omgeving. Door de woningen onderling te laten verspringen is iedere woning herkenbaar en toch gelijkwaardig. De verspringende ligging vormt een sterk collectief en mooie sculpturen in het landschap. Ook blijven bestaande bomen bewaard én ontstaan terrassen met uitzicht en privacy.

Niet het soort woningen, maar de duurzame leefstijl is de verbinder binnen Elix. De toekomstige bewoners stemden hun woning al in een vroeg stadium samen met de architect af op hun persoonlijke woonwensen en op de bijzondere locatie. Hiervoor ontwikkelde MIX architectuur een uitgebreide toolbox met ruime keus in opbouwen, trappen, terrassen, gevelopeningen, terrasafwerkingen en indelingen. Ook bij de inrichting van het binnengebied worden bewoners betrokken. Zij overleggen samen hoe zij deze ruimte met elkaar en de natuur willen delen.

Opdrachtgever voor Elix is BPD. Het landschapsontwerp is van LOOSvanVLIET. Verder werken aannemer Eco+Bouw, installatieadvieseur Visietech en constructeur Solid Timber met MIX architectuur aan dit project.

De volledige projectbeschrijving staat hier.

Tijdens Vakbeurs en Kennisplatform PREFAB staan verschillende materiaalsoorten centraal, waaronder CLT.

 

Ga terug