Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Wonen in een gezond, duurzaam, levensloopbestendig huis


Het traditionele bouwproces moet efficiënter en het eindresultaat moet in dienst staan van de bewoners. De houten woningen in Nijverdal zijn volledig remontabel gebouwd en aanpasbaar aan verschillende levensfasen.

Bouw●Novum realiseert prijsvriendelijke sociale woningen waarbij energiezuinigheid, circulariteit, levensloopbestendigheid en duurzaamheid in een integraal bouwproces samenkomen. Bijzonder kenmerk is dat de gezondheid en het wooncomfort van bewoners centraal staan. Een slimme oplossing van kennispartner VELUX, een ‘zonneschoorsteen’, zorgt voor een aangenaam binnenklimaat in de woningen in de vorm van veel daglichtinval, verwarming én zomernachtkoeling.

In Nijverdal is het eerste project gerealiseerd, in een traditionele beukmaat van 5,40 meter. Er zijn beperkt grondstoffen gebruikt (o.a. kozijnloze beglazing). Voorts is sprake van ontkoppelde bouw (drager en inbouw volledig gescheiden) en veel prefabricage. Gekozen is voor volledig gebruik van duurzame, natuurlijke energiebronnen. De woningen zijn ontworpen aan de hand van de Active House richtlijnen, voldoen aan de BENG-eisen en bieden daarnaast een comfortabel binnenklimaat

Gerrit Hospers, één van de initiatiefnemers van Bouw●Novum: “We doen er als sector alles aan om nul-op-de-meterwoningen te maken. Daar gaat een behoorlijk deel van het budget van de woning heen, maar dit gaat vaak ten koste van ruimte, comfort en andere aspecten van gezond wonen. Zeker binnen sociale woningbouw ligt dit gevaar op de loer, terwijl we de komende jaren juist veel grondgebonden rijtjeswoningen moeten vervangen.”

“Mensen hebben bijvoorbeeld daglicht nodig, dat is een belangrijk onderdeel van comfort. In normale rijtjeswoningen komt daglicht doorgaans alleen aan de voor- en achterkant de woning binnen. Met de zonneschoorsteen zorgen we voor daglicht in het hart van de woning. In iedere ruimte, behalve het toilet en de berging, komt natuurlijk licht naar binnen, waardoor er ook minder vraag is naar elektrische verlichting.” De zonneschoorsteen bestaande uit een lichtstraat van VELUX INTEGRA® dakramen zorgt ook voor een enorme hoeveelheid daglicht in het midden van de woning. 

Marcel Vreeken, Manager Public Affairs bij VELUX Nederland: “We hebben voor deze woningen een daglichtberekening gemaakt. De score zit in elke ruimte ver boven het minimum en voldoet zelfs al aan toekomstige Europese Daglichtnorm. Daarnaast worden in deze woningen fantastische stappen gezet op het gebied van circulariteit en energiezuinigheid, maar het wooncomfort en de gezondheid van de bewoners staat centraal. Binnenklimaat, comfort en energie zijn echt in balans. De woning voldoet aan de BENG-eisen door met een verantwoorde balans gebruik te maken van integrale technologische oplossingen, zonder de aarde uit te putten.”

 Meer informatie staat hier

Laat u op kennisplatform & vakbeurs PREFAB inspireren en adviseren over de nieuwe bouwmethoden.

 

Ga terug