Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Gestandaardiseerde houten modules als basis voor gevarieerde woningen


In de Hengelose Es zijn 4 bijzondere houtbouwwoningen opgeleverd. Gebouwd met kant-en-klare modules met woonkamer, keuken, entree/n toilet en slaapkamers. Elke dag ontstond zo een complete woning van 150 m2.

De woningen zijn gebouwen volgens het concept HOUTbaar huis, ontworpen door TBI Woonlab. Koopmans Bouw heeft de 4 houten woningen gerealiseerd. Later dit jaar worden er nog 9 woningen van deze modulaire woningen gerealiseerd in Winterswijk en 10 in Groenlo. Alle woningen worden samengesteld uit en gerealiseerd met de circulaire houten woningmodules van geWOONhout, onderdeel van TBI en ontstaan uit een samenwerking tussen Koopmans Bouw en Sustainer Homes.

Aangezien de belangstelling voor dit type modulaire en circulaire woningen groot is, gaven de initiatiefnemers vorige maand het startsein voor een nieuwe, energieneutrale fabriekshal voor geWOONhout in Wehl (Gld.). In deze hal worden vanaf dit najaar kant-en-klare houten woningmodules geassembleerd, waarmee seriematig circulaire houten HOUTbaar HUIS-woningen en (zorg-)appartementen kunnen worden samengesteld. Een geïndustrialiseerde productielijn voor de assemblage van gestandaardiseerde woningmodules van LVL-hout is uniek in Nederland. Het bedrijf streeft naar een volledig CO₂-neutraal proces: van grondstoffen en materiaalgebruik tot aan energievoorziening en transport.

“Iedereen praat over het bouwen met hout. Wij geloven erin. Met deze nieuwe productielijn kunnen we dit ook op grote schaal waarmaken,” aldus Hans Smit, directievoorzitter Koopmans Bouwgroep. “Het op grotere schaal inzetten van hout als bouwmateriaal is een doeltreffende methode om de CO₂-uitstoot te verminderen. Hout slaat CO₂ op zolang het gebruikt wordt en is dus beter voor het milieu. Onderzoek wijst uit dat in een HOUTbaar HUIS 20 ton CO₂ zit opgeslagen, waar een traditioneel gebouwde woning in beton zo’n 55 ton CO2 uitstoot. Dit geeft een netto verschil van 75 ton CO2 per woning. Daar komt bij dat de keuze voor LVL-hout het mogelijk maakt om 80% minder hout te gebruiken dan bij alternatieve houtbouwsystemen, waarmee we met hetzelfde bos wel 5 keer meer betonnen woningen kunnen vervangen. En doordat de woningen volledig demontabel zijn, kunnen de houten onderdelen bovendien vele generaties worden hergebruikt.”

Bovendien leent hout zich uitstekend voor prefab bouw. Het is licht en sterk en makkelijk te vervoeren. Hout isoleert ook goed en is van nature brandveilig en temperatuur- en vochtregulerend. Dit zorgt voor een prettig en gezond binnenklimaat. “Bijkomend voordeel: monteren op de bouwplaats gaat snel. In een één week  staat er een compleet afgewerkte woning met installaties, trappen, keuken, toilet en badkamer.”

Bouwen met houten modules begint achter de computer, waar via de principes van parametrisch ontwerpen de losse modules virtueel aan elkaar worden gekoppeld. Sustainer Homes ontwikkelde het bouwsysteem en de ontwerpsoftware, en heeft deze  met geWOONhout doorontwikkeld. Van het trapgat en de keuken tot de installaties, badkamer en de keuze voor een schuin of plat dak: alles wordt vooraf bedacht en getekend. De gestandaardiseerde modules kunnen telkens op andere wijze gestapeld en verbonden worden, zodat er een nieuwe woning ontstaat. Voorlopig wordt er gewerkt met een aantal vaste conceptwoningen en (zorg-)appartementen om richting de uitvoering te kunnen versnellen. Want eenmaal getekend, ligt de productie vast.

“Dankzij de standaardisatie zijn er legio mogelijkheden. Door de kracht van het materiaal is er veel flexibiliteit. Nieuwe concepten ontwikkelen was nog nooit zo eenvoudig,” benadrukt Gert van Vugt, CEO en co-founder Sustainer Homes. “De productie van de gestandaardiseerde houten woningmodules is geheel geïndustrialiseerd. Onder ideale omstandigheden worden de modules geassembleerd en per elektrische vrachtwagen naar de bouwlocatie vervoerd. Daar hoeven ze alleen nog maar gemonteerd en afgewerkt te worden. Dit scheelt mankracht op de bouwplaats en zorgt voor een efficiënt en snel proces.”

Sustainer Homes won in 2019 de Prefab Efficiency Award.

Ga terug