Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Jaarlijks 500 biobased prefab woningen uit de fabriek


Twee bedrijven hebben elkaar gevonden in hun gedeelde missie: innovatieve en duurzame bouwoplossingen leveren zonder uitputting van de aarde. In de vorm van houten woningcasco’s met keramische gevels die door een robot worden geplaatst.

Het Belgische baksteenbedrijf Vandersanden en de Nederlandse producent van prefab casco’s IIBO tillen prefab bouwen samen naar een hoger niveau. Beide bedrijven werken samen om keramisch afgewerkte gevels toe te voegen aan de geautomatiseerde productielijn van IIBO. Het project gaat gepaard met een uitbreiding van de fabriekshal voor de plaatsing van een volautomatische steenstrippenrobot, het RoboBrick systeem van Vandersanden.

In Heerenveen is de fabriekshal IIBO, waar prefab woningen en gevelelementen op houtskeletbasis worden gemaakt uitgebreid en voorzien de robotstraat met het RoboBrick systeem van Vandersanden. Dit systeem verlijmt steenstrips op volledig geautomatiseerde wijze en in een geconditioneerde ruimte op de prefab houten casco’s. Vandersanden installeerde het systeem al voor betonnen casco’s, maar zet nu een eerste stap naar de toevoeging van keramisch afgewerkte gevels aan houten casco’s.

Het door slimme software aangestuurde systeem kan elk willekeurig steenverband leggen, ook met verschillende diktes en verschillende ondergronden. De software zorgt ervoor dat de juiste strip steeds op volledig geautomatiseerde wijze op de juiste plek verlijmd wordt. Hierdoor kunnen er 1500 steenstrips per uur verlijmd worden, wat 15 keer sneller is dan het handmatig beplakken van de gevels. Dankzij de toevoeging van het RoboBrick systeem aan hun productielijn kan IIBO 500 woningen per jaar realiseren.

Arie Slingerland, directeur van IIBO: “Wanneer architecten en projectontwikkelaars weten wat er allemaal mogelijk is binnen onze productiecapaciteit, gaat er als het goed is een wereld voor ze open. Speciale verbanden leggen en siermetselwerk is een echt ambacht geworden, en vaklieden hiervoor zijn erg lastig te vinden. Door het RoboBrick systeem kan er weer meer creativiteit in de ontwerpen aangebracht worden.” Voor Vandersanden is de samenwerking een bevestiging van hun leuze ‘het mooiste maak je samen’, aldus Maarten Leën, New Business Development Director bij Vandersanden. “We zijn al jaren dé partner voor het creëren van mooie gevels en straten met respect voor de wereld. We hebben een leidende rol op het vlak van duurzame, CO2-neutrale baksteenoplossingen.”

Op vakbeurs en kennisplatform PREFAB is systeembouw een belangrijk thema.

 

 

Ga terug