Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Stadswerf Oostenburg: logische keuze voor prefab beton


Stadswerf Oostenburg in Amsterdam is een groots project dat tot de verbeelding spreekt door architectuur, variëteit, kwaliteit. Binnen de grote verscheidenheid van woonblokken en woningplattegronden is liefst 80% van het betonwerk geprefabriceerd.

Kennemer Beton Bouw en Hillen & Roosen realiseren op twee kavels (kavel 4 en 5) acht blokken van in totaal 268 woningen en utilitaire voorzieningen waaronder (parkeer)kelders. Opdrachtgever is Vorm Ontwikkeling. Hillen & Roosen zit als design en build partner aan boord. De architectuur is van OZ architecten en Workshop.

“Oorspronkelijk was de bouw grotendeels ontworpen in gietbouw,” aldus Frank Castricum, directeur van Kennemer Beton Bouw. “De keuze om het beton in het werk te storten had alles te maken met de complexiteit van het project met acht  totaal verschillende woonblokken die onderling aan elkaar zijn verbonden. Er was nauwelijks sprake van enige seriematigheid, wat zich vertaalt in complexe aansluitingen en uitdagende maatvoering-vraagstukken. Desondanks hebben wij in het ontwerpproces de uitvoering omgezet van gietbouw naar prefab beton. Ten eerste om zo veel tijd te winnen: om te kunnen voorzien in een beoogd tijdschema van anderhalf jaar voor de realisatie bleek de keuze voor geprefabriceerd beton niet meer dan logisch. Ten tweede heb je te maken met zeer krappe bouwplaatsen voor de acht bouwblokken en dan wordt in situ beton een logistiek complexe betonbouwmethode. Met een groot deel prefabricage kunnen we direct vanaf de vrachtwagens monteren en is de logistieke puzzel beter te leggen. Het is nu een mix van 80% prefab beton en 20% in situ beton geworden.”

Voor het toegepaste in situ beton is gekozen voor circulair beton. Frank Castricum: “Circulair beton is de meest duurzame verkrijgbare beton van dit moment. Door Urban Mining Concrete wordt bestaande beton ‘verwerkt’ tot de basismaterialen zoals grind, zand en zogenoemde fijne delen (waaronder het cement). Door New Horizon wordt hiervan nieuwe beton geproduceerd. Met deze methode wordt liefst 60% CO2 bespaard. Als VORM, New Horizon, Hillen & Roosen en Kennemer Beton Bouw zetten wij met dit project een zeer vooruitstrevende stap in betonbouw.”

Voor het prefab beton is deze circulaire ‘sprong’ niet gemaakt, aldus Frank Castricum. “Er gebeurt veel op het gebied van duurzaamheid van (prefab) beton, ook met toepassing van secundaire grondstoffen en CO2-arm cement. Maar ons uitgangspunt bij de acht woonblokken is dat de kwaliteit 100% gegarandeerd moet zijn. Daarom hebben wij gekozen voor hoogwaardige prefab betonelementen, die onder geconditioneerde omstandigheden in de fabriek worden vervaardigd. Door bij ontwerp en engineering op zoek te gaan naar een mate van seriematigheid binnen de acht woonblokken, hebben wij het prefab beton ook efficiënt kunnen laten fabriceren.”

Ook de gevelelementen worden veelal geprefabriceerd. Zo heeft Hillen & Roosen gekozen voor industrieel vervaardigde houtskeletbouw gevelelementen, die in de fabriek worden voorzien van houten, aluminium of stalen kozijnen en indien van toepassing ook al van hekwerken. Alle kozijnen worden in de fabriek tevens voorzien van glas, zodat de aannemer snel kan bouwen en daarmee snel kan starten met de afbouw. Castricum: “Het zijn vaak hybride oplossingen in bouwmethoden en bouwmaterialen die tot het beste bouwproces leiden. Prefab beton en in het werk gestort beton zijn en blijven binnen die hybride bouwconcepten zeer aantrekkelijke bouwmethoden. Je kunt er betaalbaar en snel mee bouwen en de levensduur is zeer hoog. Kijk naar het Pantheon in Rome, dat er al zo’n 2000 jaar staat.”

Stadswerf Oostenburg zal decennialang een gevarieerd stedelijk werk- en woongebied bieden. In totaal gaat het om een oppervlakte van 11 hectare waar op 13 kavels door verschillende bouwbedrijven wordt gebouwd.

Laat u op kennisplatform & vakbeurs PREFAB inspireren door innovatieve aanbieders.

Ga terug