Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Ideeën voor flexibele en duurzame stedenbouw


De Urban Adaptation-wedstrijd daagde architecten en studenten uit de hele wereld uit om een innovatief modulair houtontwerp te ontwikkelen voor een openbaar gebouw of een bouwsysteem dat zich gemakkelijk aanpast aan de veranderende behoeften in de samenleving.

De wedstrijd, georganiseerd door de Metsä Group, de Aalto-universiteit en het Finse ministerie van milieu, bleek een succes: er kwamen in totaal 154 inzendingen uit 48 landen binnen! De jury heeft de winnaars gekozen. Het winnende ontwerp, S M L XL, is een multifunctioneel gebouw met 4 verschillende verdiepingshoogten, waardoor verschillende ruimtes ontstaan die optimaal geschikt zijn voor het huisvesten van verschillende functies. Een enorme variëteit in afmetingen wordt gecombineerd met een uiterst eenvoudig plan. Het ontwerp van de houten constructie combineerde dragende GLVL-balken en -kolommen, CLT- of LVL-panelen en Kerto-Ripa®-elementen.

S M L XL is een goed doordacht concept dat de flexibiliteit laat zien van modulaire houtbouw in combinatie met een programma dat in de loop van de tijd kan worden aangepast. Dit maakt het mogelijk een steeds veranderende programmamix te creëren. Gebouwen zijn namelijk vaak te statisch en alleen gericht op de huidige behoeften van de gemeenschap. Zij dienen het doel waarvoor zij zijn ontworpen. Maar als steden groeien en de behoeften van de samenleving veranderen, wordt dit een probleem. Ook kunnen er snelle aanpassingen nodig zijn door veranderingen in levensstijl, zoals de overstap naar thuiswerken. De uitslag van de Urban Adaptation-wedstrijd laat zien hoe modulair bouwen met technische houtproducten aanpasbaar, duurzaam en kostenconcurrerend bouwen mogelijk maakt.

"We hebben vanuit de hele wereld interessante inzendingen ontvangen die laten zien hoe universeel toepasbaar een modulair houtsysteem kan zijn" , zegt Rahel Belatchew, hoofdarchitect en oprichter van Belatchew Arkitekter, Zweden. Het andere jurylid was Minna Riska, architect en partner bij MDH Arkitekter, Noorwegen.

De inzendingen werden anoniem beoordeeld. Naast visuele en functionele criteria moesten de ontwerpen blijk geven van (1.) aanpasbaarheid, (2.) modulariteit en (3.) duurzaamheid. Dit zijn de winnaars:

  • 1e prijs: S M L XL, door Francesco Allaix en Julio Orduña, Finland
  • 2e prijs: Zerno, door Alexandra Chislavleva, Sergey Ogorodnikov en Xenia Yakimenko, Rusland
  • Eervolle vermelding: Modu-Rot, door Onur Karataş, Alp Fahri Ardıç en Muhammed Yasin Gülmez, Turkije

Innovatieve bouwconcepten staan ook op PREFAB 2021 centraal.

Ga terug