Koop hier uw
toegangsbewijs
voor
€ 50,-sluiten X
Een industrieel geproduceerde woning van afvalplastics
Bram Peters en Marlous de Bordes zijn de bewoners van een woning die grotendeels is vervaardigd van afvalplastics. Ze hebben de ‘save home’ woning zelf ontwikkeld als opstap naar industriële productie van deze woningen om afvalplastics een dankbare nieuwe functie te geven.
Save home is een verplaatsbare woning die niks inboet aan luxe en comfort. De woning bestaat uit losse units die naar wens kunnen worden geschakeld. Dankzij o.a. slimme plaatsing, goede isolatie, zonnecollectoren en de nieuwste technologieën is de woning zelfvoorzienend. Waar mogelijk wordt 100% gerecycled plastic gebruikt. Zo wordt de gevel volledig bekleed met kunststof alsmede het buitenterras. Overige gebruikte materialen zijn zo duurzaam mogelijk. “We wonen in het eerste exemplaar, maar er zijn al gesprekken over tien volgende woningen. Ik zie volop kansen voor grootschalige productie van deze woningen, want de save home is het eerste huis dat de vier elementen van ‘goed groen wonen’ combineert: comfort & veiligheid, zelfvoorziening, mobiliteit en lokaal circulaire productie. Met onze save home willen we lokaal plastic afval koppelen aan de groeiende wens om flexibel te wonen, te werken en dichtbij de natuur te leven.”
Bram Peters is eigenaar/directeur van de onderneming save plastics, die al 30 jaar nieuwe producten uit afvalplastics vervaardigt. “We zijn nu zover dat we een huis van 100% gerecycled plastic hebben gebouwd. De woning is ontworpen door Architectenbureau Enklaar en Klavers en is volledig doorgerekend volgens de geldende normen. Er is bij de pilotwoning uitgegaan van drie koppelbare modules met een totale oppervlakte van 75 m2. Deze modules bestaan bij deze pilotwoning uit een stalen frame met plastic balken en 30 cm dikke houtskeletbouw wanden (Rc = 9 m2K/W). Het is overigens de bedoeling dat de volgende 10 woningen een houtbouwframe krijgen: een volledig houten CLT-constructie met biobased isolatiemateriaal. Aan de buitenzijde zijn de modules afgewerkt met plastic planken. De kozijnen zijn van kunststof en het geïsoleerde lessenaarsdak is voorzien van witte PVC dakbedekking met daarop ruimte voor PV-panelen. Als fundering zijn in ons geval Stelcon betonplaten gebruikt.”
De daglicht/zoninstraling - door grote ramen en positionering op het zuiden - zorgt voor verwarming van de woning; de pelletkachel kan bijstoken, maar is er eigenlijk alleen voor de sfeer. Peters: “De wtw-ventilatie zorgt ervoor dat de warmte in de woning blijft. Stroom halen wij uit de zonnepanelen op het dak. Bijzonder zijn de hergebruikte Tesla batterijen voor de tijdelijke opslag van die stroom. Er komen straks veel tweedehands autobatterijen vrij en die kunnen na een upgrade heel goed worden toegepast als woonaccu. Een elektrisch warmwatervat regelt de warmwatervoorziening.”
Peters is helder over de prijs van een save home voor de 10 woningen die nu op stapel staan: 180.000 euro voor drie koppelbare units. Het mooie is dat een geïnteresseerde meer modules kan laten koppelen en zo een grotere woning verkrijgt. Maar een maatje kleiner kan ook. Peters
Besluit: “We willen naar een productiefabriek voor de save home woningen. Gelet op de voordelen van hergebruik van plastic en toepassing van biobased grondstoffen zitten wij geheel het spoor van de circulaire economie. De woning gaat ook decennialang mee en het toegepaste plastic (en andere bouwmaterialen) kunnen daarna probleemloos opnieuw worden hergebruikt. Uit circulair oogpunt is de kring rond. En voor de woningnood is het save home een uitkomst. We kunnen snel produceren en bouwen.”
Op vakbeurs en kennisplatform PREFAB is er veel aandacht voor vernieuwing en innovatie, zowel op de beursvloer als in het inhoudelijke programma.