Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Prijswinnend installatieconcept toegepast in portiekwoningen


Anderhalf jaar geleden waren Breman Woningbeheer en Itho Daalderop één van de vijf winnaars van de Woonstad Rotterdam Energie Challenge. Hoe mooi is dat hun innovatieve oplossing voor het verduurzamen van corporatiewoningen in de praktijk wordt toegepast.

De vraag van Woonstad was om van bestaande portiekwoningen de CO2-uitstoot zoveel mogelijk terug te brengen met een maximaal budget van 15.000 euro per woning. In Nederland moeten tienduizenden portiekwoningen worden verduurzaamd. Echter, door in al die woningen een individuele warmtepomp te installeren, lopen de verduurzamingskosten per woningen snel op. Breman en Itho Daalderop bedachten een betaalbaar, beheersbaar en bewonersvriendelijk concept met een collectief warmtepompsysteem in combinatie met lage temperatuurverwarming, een Collectief Hybride Systeem. Alle installatietechniek is opgenomen in een prefab energiemodule die eenvoudig op het dak te plaatsen is. Dit doordachte systeem is in staat om een groot deel van de warmtebehoefte voor centrale verwarming van de aangesloten woningen vanuit de centraal geplaatste collectieve warmtepomp aan te leveren. Daarbij wordt een groot deel van de techniek in een complete module op het dak geplaatst. Zo is er slechts beperkte impact voor bewoners, want er hoeft alleen een afleversetje naast de bestaande cv-ketel gemonteerd te worden. Geen overlast dus van installatiewerkzaamheden en geen ruimteverlies in de woning.

Het wooncomfort van dit installatietechnische concept is tenminste gelijk aan wat bewoners gewend waren en kan zelfs verbeteren door een gelijkmatiger verwarming van de ruimtes. Maar het comfort zal zeker ook verbeteren door de nieuwe ventilatiesystemen, die bijdragen aan een gezonder leefklimaat in de woning. De woningen worden via dit duurzame systeem in voor- en najaar verwarmd. In de koudere winters neemt de individuele cv-ketel in de woningen de hoofdverwarmingstaak over; die zorgt tevens voor warm tapwater. Met deze hybride oplossing worden het gasverbruik en de CO2-uitstoot verminderd. Het systeem is eenvoudig toe te passen in andere verduurzamingsprojecten. Een kwestie van de prefab module aan de onderzijde aanpassen aan de bestaande schoorstenen en strangen/schachten in het gebouw.

Bekijk hier de Woonstad Energie Challenge Projectfilm. 

En laat u inspireren door Itho Daalderop op zusterbeurs Vakbeurs Energie, waarop zij als exposant aanwezig zijn.

Ga terug