Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Wat traditioneel niet lukt, gaat wel via modulaire nieuwbouw


De woningnood onder starters is hoog. Daarom wil Wooncompas snel betaalbare, duurzame woningen realiseren voor deze doelgroep. Met de traditionele aanpak lukt dit niet. Daarom kiest Wooncompas voor circulaire sloop en modulaire nieuwbouw.

Op het hoofdkantoor van Wooncompas is recent de samenwerkingsovereenkomst getekend tussen Wooncompas en StartBlock. Hiermee is Wooncompas de eerste woningcorporatie die kiest voor de circulaire nieuwbouw van StartBlock. Daarnaast heeft New Horizon vandaag het donorhart aan Alfred van den Bosch, directeur-bestuurder van Wooncompas overhandigt. Dit hart markeert de symbolische start voor het 'oogsten' van de bouwmaterialen door het huidige gebouw te demonteren. Twee belangrijke mijlpalen in de herontwikkeling van de sociale woningen aan de Stadhouderslaan in Ridderkerk.

StartBlock is verantwoordelijk voor de fabricage van de 32 houten, modulaire woningen. Deze worden in de fabriekshal in Emmeloord vervaardigd en in z'n geheel op de bouwplaats aangeleverd. Keuken met apparatuur en badkamer met sanitair zijn dan al klaar en hoeven op de bouwplaats alleen op de nutsvoorzieningen te worden aangesloten. De snelheid waarmee deze nieuwbouw plaatsvindt is uniek. In totaal duurt het slecht 10 weken voordat de 32 woningen geplaatst en afgewerkt zijn.

De bestaande gebouwen worden circulair gesloopt door New Horizon. Het donorgebouw wordt gebruikt met als doel hergebruik van bouwmaterialen. Door middel van 'urban mining' wordt een groot deel van de gebouwen gedemonteerd, waarna met de 'geoogste' materialen weer nieuwe bouwmaterialen worden gemaakt. Er wordt begonnen met het demonteren van de keukens, waarbij het plaatmateriaal van de bestaande keukens wordt verwerkt tot nieuwe keukenkastjes.

Door buiten de gebaande paden te treden is snel, duurzaam en betaalbaar wonen voor starters mogelijk. Wooncompas laat met dit project zien dat het mogelijk is antwoord te geven op een aantal belangrijke maatschappelijke vragen. De transformatie van de Stadhouderslaan loopt door tot en met oktober 2021.

Laat u op Vakbeurs PREFAB inspireren door modulaire nieuwbouw!

Ga terug