Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Ontworpen om te verplaatsen en dat gebeurt nu ook


Na ruim vijf jaar wordt het gebouw ‘Tijdelijke Rechtbank Amsterdam’ verplaatst naar een nieuwe locatie. In Enschede wordt het gebouw door de Herstructureringsmaatschappij Overijssel geëxploiteerd als kantoor- en onderzoeksruimte.

Begin deze maand is begonnen met de demontage van het gebouw. De Tijdelijke Rechtbank Amsterdam is ontworpen als tijdelijk onderkomen voor de rechtbank en bevat specifieke publieksfuncties, zittingszalen, ruimtes voor de rechtelijke macht en ophoudruimtes voor verdachten. Nu de nieuwe permanente rechtbank in Amsterdam klaar is, verplaatst het tijdelijke gebouw volgens plan naar zijn nieuwe locatie op het ‘Kennispark’ (gebied Business & Science Park/Campus UT) in Enschede. Naar verwachting wordt het gebouw daar begin 2022 in gebruik genomen.

Het tijdelijke gebouw is destijds in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf gerealiseerd door dpcp bv; een samenwerking tussen cepezedprojects en Du Prie bouw & ontwikkeling. Het ontwerp is van architectenbureau cepezed en Du Prie was verantwoordelijk voor de uitvoering. De demontabele constructie is toen samen met IMd Raadgevende Ingenieurs ontworpen. Het verplaatsen van het gebouw is onderdeel van de strategie van dpcp om verspilling van materiaal en energie tegen te gaan en het gebouw hoogwaardig te hergebruiken. Dat gebeurt nu ook, precies zoals al bij de eerste opdracht werd meegegeven.

De opdracht betrof namelijk een DBMR-opdracht: Design, Build, Maintain & Remove. Tijdens het ontwerpproces waren de R-ladder van circulaire prioriteiten en de ‘shearing layers’ van Stewart Brand leidend. Er is met name ingezet op de aspecten Refuse, Reduce en Reuse. Dit is onder meer bereikt door gebruik te maken van droge verbindingen en onderscheid te maken tussen het generieke casco en de specifieke inbouw.
 
Voor de verplaatsing heeft dpcp de expertise en ervaring ingeschakeld van Lagemaat uit Heerde, een bedrijf met gedegen ervaring in de- en remontage van gebouwen. Aan de hand van een unieke codering gebaseerd op het 3d-model en een 3d-scan is de precieze positie van ieder onderdeel bekend. Kleinere elementen worden in containers vervoerd en grotere, zoals de loopbrug, worden direct op vrachtwagens geladen. In Enschede wordt het gebouw weer volledig geremonteerd. Materialen die niet hergebruikt worden, verwerkt Lagemaat in andere projecten. Een minimale hoeveelheid wordt hoogwaardig gerecycled. De- en remontage van het gebouw is niet alleen duurzaam, maar staat ook garant voor minder overlast dan traditionele sloopwerkzaamheden.

Remontabel bouwen is een belangrijk onderwerp in het inhoudelijke programma van vakbeurs en kennisplatform PREFAB.

Ga terug