Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Digitalisering: what you BIM is what you get


Vorige week was het webinar ‘Produceren vanuit digitalisering in de bouw’. Voorbij Prefab kan met gedigitaliseerde en gestandaardiseerde processen de productie optimaliseren en aan de lopende band maatwerk prefab betonnen casco’s fabriceren.

Dorien Staal, directeur Voorbij Prefab: “Zonder BIM geen automatisering. Met als motto ‘What you BIM is what you get’. We hebben onze productielijn verregaand geautomatiseerd.” Waar vroeger 20 timmerlieden mallen maakten, zijn dat nu 3 robots. En een lasrobot met één lasser/operator vervangt 16 lassers. Er is ook een isolatierobot. Met als sleutel voor alle automatisering: data. Doorlopend kijkt Voorbij Prefab in de digital twin - digitale kopie van de fabriek - naar optimalisatie. “Als je ergens 1 minuut wint per betonelement, betekent dat een enorme tijdwinst op ons totaalaantal geproduceerde betonelementen. En een robot werkt van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat en levert altijd dezelfde kwaliteit.” Het zijn overigens niet alleen kwaliteit en snelheid, maar ook duurzaamheid waarop wordt ingezet. Zo heeft de prefab betonproducent CO2 arm beton ontwikkeld. In de elementen wordt 40% betongranulaat verwerkt in plaats van grind en wordt CO2 arm cement gebruikt. Met een score qua milieuprestatieberekening die 60% beter is dan gangbaar beton. “Door de digitalisering en robotisering kunnen we ook 40% besparen op het materiaalgebruik bij de wapening.”

Volgens Henri Busker van USP Marketing Consultancy - en moderator van het webinar - moeten ontwerpers nu al rekening houden met industriële maakbaarheid. Hij ziet dat bestaande bouwpartijen en startups met fabrieksmatig vervaardigde woningen komen. En producenten vervolmaken productieprocessen via automatisering en robotisering. Traditionele aannemers kiezen meer en meer voor prefab elementen en zijn aan het monteren in plaats van ‘stenen stapelen’ op de bouwplaats. Busker: “In alle gradaties zie je dat digitalisering productieprocessen bepaalt. Geautomatiseerde productielijnen en digitaal aangestuurde fabrieken zijn geen uitzondering meer. Over een aantal jaren is grootschalige digitalisering in de bouw net zo gewoon als bijvoorbeeld BIM. Tijdig aansluiten op de ontwikkeling van digitalisering geeft wel die kennis c.q. voorsprong die je graag wilt hebben of sterker: nodig hebt om te kunnen overleven.”

Een voorbeeld van fabrieksmatige woningen is Sustainer Homes. Directeur Gert van Vugt: “Digitalisering en prefabricage hebben wij allebei nodig om de komende jaren die 1 miljoen woningen te kunnen bouwen. Wij produceren in onze fabriek biobased woningen, die makkelijk te stapelen zijn. Zoals bij het project Xylino in Almere tot vijf lagen. Alles op basis van circa 300 houten elementen en 2000 semi-standaard elementen. Zo kun je honderdduizenden variaties maken. Belangrijk is dat de architect de fabriek op juiste wijze aanstuurt. Je moet ontwerpen voor een industrieel productieproces.” Bij Sustainer Homes is dat uiterst eenvoudig, met alle ruimte voor variatie.

Sjoerd Klijn Velderman van Factory Zero produceert prefab installatiemodules die geïntegreerd worden in het dak/dakdeel van woningen. Zowel in nieuwbouw als in renovatieprojecten. Elk jaar verdrievoudigt de productie. “Voor de nieuwbouw zal het allemaal wel gaan lukken met prefabicage, de grote opgave ligt bij de renovatie. We moeten elke dag duizend bestaande woningen verduurzamen. Daar ligt de opgave, juist ook voor de industriële productie.”

 

Naar terugkijken.

Ga terug