Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Geprefabriceerde stalen luchtbrug verbindt huisvesting van biotechbedrijf

Foto: Lucas van der Wee - cepezed

Tussen de door cepezed ontworpen gebouwen Genmab en Accelerator op het Utrecht Science Park is recent een 32 meter lange luchtbrug geplaatst. Een geprefabriceerde staalconstructie die secuur tussen de gebouwen is ingehesen.

Accelerator is een onderzoeksgebouw op het Utrecht Science Park, met verschillende ondernemingen in de Life Sciences en veel faciliteiten voor ontmoeten. Het naastgelegen gebouw van biotechbedrijf Genmab heeft cepezed al enkele jaren eerder gerealiseerd. Genmab wordt overigens ook één van de hoofdhuurders van Accelerator. De loopbrug verbindt de gebouwen op de tweede verdieping om de huisvesting te verbinden.

“Er was maar twintig centimeter speling aan beide kanten tussen de gebouwen, maar alles is goed verlopen,” vertelt cepezed-architect Tim Mechielsen. Met een speciale vrachtwagen werd de loopbrug van de staalbouwer in Bakhuizen (Friesland) naar de bouwplaats vervoerd. “Omdat hij zo lang is, heb je hier een vergunning voor nodig en mag je alleen ’s nachts onder toezicht van een begeleidingswagen de weg op. Om 6 uur ’s ochtends kwam de vrachtwagen op de bouwplaats aan. Met twee hijskranen is de brug tussen de gebouwen geplaatst en door de bouwers snel en efficiënt bevestigd.”

Het gebouw van Genmab is al enkele jaren in gebruik. Het ruim 22.000 m² tellende Accelerator is momenteel in aanbouw. Een eerder voorbeeld van prefabricage bij dit gebouw zijn de geprefabriceerde installatieschachten van aannemer BAM. Daarin zijn de installatieonderdelen vooraf gemonteerd. In deze modulaire schachten, die bestaan uit metalen frames, zijn in een tent op de bouwplaats alvast de uiteenlopende installatieonderdelen gemonteerd. Per verdieping zijn de schachtmodules vervolgens opgehesen en aan de vloerranden bevestigd. Daarna konden de installatieonderdelen onderling worden gekoppeld.

Een andere toepassing van prefab betreft de elementengevel voor de schil. Hierbij wordt de gevel opgebouwd uit geschakelde modules, die snel serieel te plaatsen zijn. Mede hierdoor kon al worden begonnen met het plaatsen van de gevel op de laagste verdiepingen terwijl de hoogbouwconstructie wordt opgetrokken.

Opdrachtgever Kadans Science Partner creëert met een netwerk aan innovatiegebouwen op verschillende wetenschapscampussen een ecosysteem voor ontwikkeling en innovatie. Kadans biedt specifieke maar flexibele huisvesting en brede mogelijkheden voor verbinding, inspiratie en samenwerking. cepezed ontwerpt voor Kadans ook de innovatiegebouwen Plus Ultra Amsterdam en Plus Ultra Leiden. Daarnaast werken cepezed en Kadans aan de herontwikkeling van de voormalige Shell-campus in Rijswijk.

Meer informatie staat hier!

Ga terug