Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Via kennisplatform PREFAB extra kansen op Nederlandse markt


Maatschappelijk verantwoord ondernemen en circulariteit, dat zijn twee kernwaarden voor Atelier de l’Avenir. Die boodschap kwam beslist over bij de bezoekers van de vakbeurs PREFAB 2021, die onder de indruk waren van de prefab houtskeletbouwoplossingen van het Belgische bedrijf.

Atelier de l’Avenir, gevestigd nabij Luik, zit in de prefab houtskeletbouw. Hun prefab houten gevels en modules kunnen worden toegepast in de renovatie en nieuwbouw. “We zijn begonnen met het repareren en verwerken van houten pallets,” vertelt Pablo Eben. “In 2007 zijn we daarnaast houtskeletbouwelementen gaan produceren. Ons bedrijf is behoorlijk gegroeid: van zeventig werknemers naar ruim honderdveertig. Een groot deel van onze werknemers is doof of slechthorend. In onze werkplaats hangt dan ook een bijzondere sfeer: het is er vrij stil, er staat geen radio aan en mensen praten met hun handen.”

De houtskeletbouwelementen kunnen precies naar de wens van de klant worden gemaakt. “We leveren onder meer gevelelementen, compleet met isolatie. Daarnaast hebben we ons bouwsysteem Cimede, waarbij we complete modules kunnen maken. Het mooie van deze modules is dat deze evolutionair zijn. Dat wil zeggen: makkelijk aan te passen en indien nodig uit te breiden. Stel een woningcorporatie wil 100 woningen bouwen, met verschillende afmetingen. Daarvoor kunnen we modules leveren voor woningen met verschillende groottes. Wil de corporatie later grotere woningen aanbieden in hetzelfde project? Dan kunnen we makkelijk uitbreiden. Voordeel voor de corporatie is dat deze zo de investeringskosten meer kan spreiden.”

Samen met een Belgische architect werkt Atelier de l’Avenir aan een database, waarin de verschillende prefab elementen kunnen worden opgenomen, om zo circulariteit te bevorderen. “Stel we hebben een blinde muur geplaatst, maar later wil men toch een muur met een raam. Dan kunnen we de blinde muur weghalen en een nieuw element met raam plaatsen. De blinde muur komt in een database te staan en kan vervolgens elders worden toegepast.”

De Nederlandse markt is interessant voor het bedrijf. “Wellicht dat we op termijn ook in Nederland een bedrijf gaan opzetten. Binnen twee jaar willen we uitbreiden in België, met een fabriek in Vlaanderen. In zowel België als Nederland is veel aandacht voor duurzaam bouwen. In Nederland is circulariteit echter veel meer een thema dan bij ons. Onze houtskeletbouw past prima binnen deze filosofie.”

Atelier de l’Avenir is ook aanwezig op vakbeurs en kennisplatform PREFAB 2022, van 11 tot en met 13 oktober 2022 in de Brabanthallen in Den Bosch, standnummer 1.F013.

Ga terug