Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Koop hier uw
toegangsbewijs
voor
€ 50,-
sluiten X

Extra vormvrijheid voor prefab beton


De architectonische vormvrijheid van prefab beton is al ongekend groot dankzij moderne maltechnieken, computergestuurde freestechnieken en structuurmatten. Met 3D geprint prefab beton nemen de esthetische mogelijkheden verder toe voor spraakmakende architectuur die tot voorheen als onhaalbaar werd bestempeld.

Anderhalf jaar geleden opende Bruil zijn Prefab Printing fabriek in Veenendaal. In de fabriek worden seriematig unieke bouwelementen, zoals gevelelementen balustrades en kolommen, geprint door een printrobot. Komend najaar worden de elementen geprint voor 154 flatwoningen in Den Helder in opdracht van Helder Vastgoed. Kokon Architectuur & Stedenbouw kwam in 2017 met een uniek ontwerp met golvende vormen. In totaal zullen 1.200 geprinte gevelelementen, balustrades en kolommen in dit project worden verwerkt. De mock-up (foto) geeft een indruk van de nieuwe uitstraling.

De upgrading van twee flatgebouwen met 3D-geprinte betonelementen is qua omvang een wereldprimeur. Bijna 1.200 geprinte elementen, variërend van 2 tot 12 m2, toveren twee gebouwen van grijs en saai beton om naar een uniek en modern geheel. De twee gedateerde flatgebouwen van elk zeven verdiepingen, gebouwd aan het begin van de jaren ‘70, krijgen daarmee een moderne, mediterrane uitstraling. Er komen bovendien ruimere balkons, een grote wens van veel bewoners.

Bedrijfsleider vastgoed Ton op ’t Ende van Helder Vastgoed over de keuze voor 3D-betonprint: ‘We stonden op een goed moment voor de vraag wat we met de flats zouden doen. Nog tien jaar in dezelfde staat laten staan of  ze aan de buitenzijde zodanig ‘upgraden’ dat de flats nog veertig jaar meekunnen? We kozen voor het laatste. Dat is veel duurzamer dan nieuwbouw. Daarnaast bleek de oplossing die Bruil hierin biedt betaalbaarder én veel sneller qua productietijd.’ Uitvoerige proeven toonden bovendien aan dat de geprinte betonelementen qua sterkte niet onderdoen voor traditioneel vervaardigde producten.

Een bouwteam van acht bedrijven heeft zich intensief beziggehouden met het ontwerp van Kokon. Zo zijn de constructeurs Movares en Pieters Bouwtechniek respectievelijk verantwoordelijk voor de verankering van de geprinte elementen en de hoofddraagconstructie. Renovum is verantwoordelijk voor de engineering, levering en montage van de 2D- en 3D- gebogen sierbalustrades, ophangconstructies en sierelementen. Daarbij levert Bruil prefab printing de gevelelementen en Hi-Con de balkonplaten. Ingenieursbedrijf Rijnders & de Groot is de hoofdconstructeur.

Bruil is als één van de eerste commerciële partijen in de bouw ingestapt op 3D-betonprinten. Vier jaar ontwikkeling van de techniek en uiteindelijk het bouwen van de fabriek gingen aan de spectaculaire opening vooraf. Het pronkstuk is een enorme printrobot. Deze kan via een railsysteem door de fabriekshal bewegen. Zo kunnen unieke bouwcomponenten geproduceerd worden in een korte tijd. Elke dag kunnen zes tot acht elementen worden gemaakt. Deze elementen op bouwschaal kunnen kort voor leveringsdatum geprint worden. Het printen van prefab elementen is kostentechnisch aantrekkelijk; er zijn namelijk geen tijdsintensieve en dure mallen nodig. Bovendien is het duurzaam, omdat er geen mallen nodig zijn en geen beton wordt verspild. Een 3D-betonprinter wordt aangestuurd vanuit een digitaal 3d-model van de architect en kan het element daarna direct printen.

Bekijk hier een film over het printproces!

Innovatieve bouwmethodieken komen veelvuldig aan bod tijdens vakbeurs en kennisplatform PREFAB.

Ga terug