Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Kracht van bouwmethodieken benutten, ook in combinatie met prefab


Bouwers moeten een brede scope hebben om de kracht van verschillende bouwtechnieken te benutten. Zo is bij de realisatie van de torens Bossa Nova in Haarlem gekozen voor prefab beton voor liftkern, wanden en kanaalplaatvloeren en daaromheen een getunnelde gevel, mede uit constructief oogpunt voor de ruime balkons.

Het project omvat twee ronde woontorens in opdracht van VORM ontwikkeling, naar ontwerp van Architect Geurst & Schulze. De hoogste toren Bossa bestaat uit 78 koopappartementen, verdeeld over 13 woonlagen. Toren Nova krijgt 64 koopappartementen, verdeeld over 10 woonlagen. Onder het park naast de torens bevindt zich een parkeergarage, waardoor auto’s volledig uit het zicht worden onttrokken. Via een ondergrondse verbinding kunnen de bewoners van vanuit de parkeergarage naar de torens lopen. De appartementen krijgen balkons tot 15,5 m2. “Juist door deze grote balkons is een hybride vorm van betonbouw gekozen,” aldus Frank Castricum, directeur van Kennemer Betonbouw, onderdeel van HEMUBO/Hillen&Roosen,

De torens bieden ruimte aan een diversiteit aan doelgroepen. Met woningen in diverse afmetingen, van circa 50 m2 tot 130 m2, is er ruimte voor singles, starters en doorstromers. Daarmee geeft het nieuwbouwproject antwoord op de woonvisie van gemeente Haarlem om het woningtekort op te lossen met hoogwaardige kwaliteit woningen. De woningen worden ‘smartready’ en zeer energiezuinig opgeleverd met een duurzaam energie-installatie, optimale isolatie en zonnepanelen.

Bossa Nova verrijst in het nieuwe Aziëpark van 62.000 m2, gelegen naast het nieuwe winkelcentrum van Schalkwijk. Een wijk volop in ontwikkeling, die momenteel een grote transformatie doormaakt. De toekomstige bewoners wonen straks middenin een groen park met wandelpaden, prachtige bomen en een leuke waterpartij en alle dagelijkse voorzieningen bij de hand. Naar verwachting worden de woontorens tweede kwartaal van 2023 opgeleverd.

Innovatieve bouwmethodieken komen veelvuldig aan bod tijdens vakbeurs en kennisplatform PREFAB.

Ga terug