Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Isolectra: "Samenwerkingen met onze klanten en  toeleveranciers zijn allesbepalend"

Exposant


Isolectra is specialist op het gebied van stekerbaar installeren. Sinds Isolectra het Wieland GST18®-systeem introduceerde in Nederland, heeft deze manier van installeren een grote vlucht genomen. Een gegeven waar het bedrijf naar eigen zetten trots op is.

De installatiebranche heeft de weg naar prefabricage duidelijk gevonden. Hoe lang zijn jullie hier al mee bezig en wat heeft jullie destijds doen besluiten om hierop te gaan inzetten?

Wij leveren stekerbare installaties van Wieland Electric. Deze stekerbare installaties zijn eigenlijk sinds de introductie in de jaren 90 van de vorige eeuw al bedoeld en specifiek afgestemd geweest voor prefab installaties. Indertijd noemden we dat IFD bouwen, industrieel flexibel en demontabel bouwen. Ons product is een prefab elektrische installatie die opgebouwd wordt met behulp van kant en klare stekerbare leidingen en componenten met connectorverbindingen. Niet alleen is het product daardoor zelf al prefab, maar het is ook uitermate geschikt om bouwelementen prefabriceerbaar te maken en meteen uit te rusten met een plug&play elektra aansluiting. Bijvoorbeeld een binnenwand met alle elektra er al in. Die elektra wordt er niet alleen in de fabriek zeer snel stekerbaar in aangelegd, maar die wand is ook op de bouwplaats snel en foutloos elektrisch aan te sluiten op de andere bouwelementen.

Welke toepassingen leveren jullie gericht op prefabricage? En welke waarde voegen jullie toe aan (of met) jullie product binnen het prefab denken?

Wij hebben twee productlijnen die gericht zijn op prefabricage. Wieland stekerbare installaties, waarmee we een plug and play elektrische installatie leveren die grootschalig wordt toegepast in de utiliteits- en woningbouw. De belangrijkste waarden die we hier toevoegen zijn kennis en verkrijgbaarheid. Onze Wieland stekerbare installaties worden door vele installateurs toegepast en zijn dan ook niet weg te denken uit winkels, kantoren, ziekenhuizen, scholen, woningen enzovoorts. Wij denken met onze klanten mee om te zorgen dat de voor hun toepassing beste oplossing beschikbaar is. Of het nu gaat om stekerbare aanwezigheidsdetectie, verlichting, schakelaars of stopcontacten. De hele installatie kan stekerbaar worden uitgevoerd. Zelfs installaties in medische ruimtes of de elektrische infrastructuur voor EV-laders in parkeergarages. Allemaal sneller, eenvoudiger en met minder fouten te installeren. En verkrijgbaar via de landelijke elektrotechnische groothandel.

En Streda, een nieuwe, unieke, speciaal voor de woningbouw ontwikkelde stekerbare elektra-, en data-installatie. Streda is gebaseerd op één plug and play hybride kabel met elektra en snelle data via een plastic optical fiber. Streda is een geheel eigen ontwikkeling van Isolectra, gebaseerd op onze kennis van stekerbare installaties, waarmee we inspelen op de groeiende databehoefte, de elektrificatie van woningen speciaal bedoeld voor de seriematige prefab woningbouw. Streda biedt de gebruiker ongekend veel flexibiliteit en comfort, door eenvoudig uitwisselbare elektra-, en data-contactdozen, vele app bedienbare woning-automatiseringsfuncties en online inzicht in energieverbruik per stopcontact. Voor de bouwer maakt Streda het prefab installatieproces veel sneller en eenvoudiger en minimaliseert het de hoeveelheid installatiewerk op de bouwplaats.

Welke rol spelen samenwerkingen bij de totstandkoming van jullie product?

Samenwerkingen met onze klanten en met toeleveranciers zijn allesbepalend in zowel onze Wieland stekerbare installaties als in Streda. Streda is geheel ontwikkeld in samenwerking met een aantal grote prefab woningbouwers om optimaal in te kunnen spelen op de wensen van de bouwers met betrekking tot het prefab proces en verwerkingsmethodiek van de materialen en de wensen van bewoners met betrekking tot flexibiliteit en bedienbaarheid. Bij stekerbare installaties werken we veelal samen met installatiebranche en uiteraard met producent Wieland om oplossingen voor applicaties te realiseren.

Zo is bijvoorbeeld stekerbaar installeren in beton ontstaan. We zagen de behoefte in de markt voor een stekerbaar installatiesysteem wat direct in betonnen prefab bouwelementen ingegoten kan worden. Samen met Wieland hebben we het bestaande RST20® systeem hierop getest en gecertificeerd en met de markt hebben we accessoires ontwikkeld waarmee het systeem door de leveranciers en installateurs efficiënt gebruikt kon worden.

Een andere ontwikkeling is Circulair installeren. We hebben een Life Cycle analyse (LCA) voor de Wieland stekerbare installaties laten maken en op basis hiervan een Environmental Product declaration (EPD) afgegeven welke is opgenomen in de Nationale Milieudatabase (NMD). Hiermee is de circulariteit van Wieland stekerbare installaties aangetoond. Daarbij nemen we nu ook gebruikte (secundaire) stekerbare installatiematerialen terug uit oude gebouwen. Deze materialen testen we, en we brengen ze, gecertificeerd voor hergebruik, weer in de markt.  

Wat is jullie volgende stap binnen de prefabricage?

Streda wordt nu in seriematig gebouwde prefab woningen toegepast. We hebben nog een heleboel ideeën met nieuwe producten en nieuwe functies voor Streda die de installatie nog handiger, slimmer en gebruiksvriendelijker moeten maken. Zowel voor de prefab woningbouwer als voor de bewoner. Deze ideeën hebben we in een roadmap voor de komende jaren verwerkt die stap voor stap uitgerold worden. Zo maken we een speciale inbouwdoos voor holle wanden, komen er units met USB-A en USB-C contacten, komt er een app voor de bewoners om hun woning te besturen, werken we aan een geautomatiseerd BIM  ontwerptool voor de installaties en krijgen we koppelingen met andere systemen zoals de HVAC in de woning.

Jullie zijn exposant bij PREFAB 2024, wat kan de bezoeker van jullie verwachten?

We zullen een mooie demonstratie van de mogelijkheden van Streda en Wieland stekerbare installaties tonen met daarin alle laatste ontwikkelingen. Onder meer op het gebied van circulair installeren en BIM engineering voor stekerbare installaties. Natuurlijk delen we ook graag de laatste nieuwe ontwikkelingen van Streda.

Bezoek Isolectra op PREFAB: stand 1.D048.

Ga terug