Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Van Walraven doet al zolang het bestaat aan prefab

Exposant


Van Walraven is een groothandel in infra- en installatieproducten en bestaat sinds 1968. Het bedrijft verkoopt niet alleen afzonderlijke materialen, maar ook prefab onderdelen en systemen.

De installatiebranche heeft de weg naar prefabricage duidelijk gevonden. Hoe lang zijn jullie hier al mee bezig en wat heeft jullie destijds doen besluiten om hierop te gaan inzetten?

Van Walraven doet al zo lang het bestaat aan prefab. Natuurlijk niet in de omvang waarin het nu gebeurt, maar het meedenken met de klant zat er al vanaf het begin in. Van het in elkaar draaien van enkele beugels tot het maken van een eigen pompput. Onze collega’s uit het magazijn schroefden de beugelsets in elkaar of zaagden de vlambuizen op maat. Maar de aanvragen namen toe en enkele beugelsets werden er honderden. Er kwamen ook steeds meer specifieke projectaanvragen van klanten binnen. Zoveel dat het voor de collega’s niet meer te combineren was met hun eigen werk. Omdat Van Walraven altijd in wil zetten op het ontzien van en het meedenken met de klant, werd besloten een aparte prefab afdeling in het leven te roepen. Deze begon met twee man en is inmiddels uitgegroeid tot een afdeling met achttien man, twee grote prefab hallen én sinds kort een eigen showroom waar klanten langs kunnen komen.

Welke toepassingen leveren jullie gericht op prefabricage? En welke waarde voegen jullie toe aan (of met) jullie product binnen het prefab denken?

Onze prefab-mogelijkheden zijn net zo breed als het assortiment dat we aanbieden. We kunnen prefabriceren voor alle markten waarin we thuis zijn. Denk hierbij aan infra, installatie, brandbeveiliging en maritiem. Het prefab assortiment omvat onder andere leidingsystemen, sanitair, luchtkanalen, putten, skids en bevestigingsmaterialen. We doen vooral veel prefab voor luchtsystemen, afvoerleidingwerk (kunststof), waterleidingenaanvoer en cv (staal). Ook de beugelsets zijn een zeer belangrijk onderdeel. Hiervoor kunnen wij volledige beugelplannen berekenen voor de klant. De laatste tijd stijgt de vraag naar het aanleveren van complete modules. Dit houdt in de beugelsets of het framewerk inclusief het leidingwerk. Deze modules kunnen zelfs geheel voorgeïsoleerd afgeleverd worden bij onze klanten.

Wat wij zien, is dat klanten handen tekort komen en dat de benodigde installatiekennis soms ontbreekt. Moeten zij zich daarin verdiepen, dan kost dat extra tijd. Tijd die er niet altijd is. Het liefst behalen zij hetzelfde resultaat, in minder uur. En dat is waar wij bij kunnen helpen. Door een stuk voorbereiding uit handen te nemen, kunnen wij de klant ontzorgen. Vanuit een model kunnen wij een prefab tekeningen maken. Wij denken hierin mee en komen met oplossingen, zodat alles goed geprefabriceerd aangeleverd kan worden. Met als resultaat een snellere montagetijd. Bovendien heeft men geen opslag meer nodig en is minder afval aanwezig op locatie.

Welke rol spelen samenwerkingen bij de totstandkoming van jullie product?

Wij merken dat samenwerkingen met klanten steeds eerder in het proces tot stand komen. Onze prefab afdeling wordt vaak tijdens de werkvoorbereiding al bij het project betrokken, dus voordat het definitieve ontwerp gereed is. Hierdoor kunnen wij met de klant meedenken en een adviserende rol uitvoeren. Een aantal jaar geleden was het ontwerp vaak al definitief, welke wij vervolgens mochten uitvoeren. Nu kunnen we vanaf de voorkant sparren met de klant en zo samen tot een goede en op maat gemaakte prefab komen. Dit zijn mooie ontwikkelingen en fijne samenwerkingen!

Wat is jullie volgende stap binnen de prefabricage? 

Van Walraven wil steeds meer richting een totaaloplossing voor de klant, meer richting engineering en skidbouw. Dus niet alleen het leidingwerk afleveren bij de klant, maar het gehele frame waar het leidingwerk al in verwerkt zit. Hier hebben wij al grote stappen in gezet. Waar wij een aantal jaar geleden voornamelijk leidingwerk aanleverden, zijn dit nu bijvoorbeeld al hele warmtepomp-units inclusief de aansluitsets op een bord geprefabriceerd. De klant hoeft in dit geval op locatie alleen nog maar de onderdelen op elkaar aan te sluiten. Dat stukje ontzorgen vinden wij ontzettend belangrijk en dit willen we dan ook steeds verder uitbreiden.

Jullie zijn exposant bij PREFAB 2024 wat kan de bezoeker van jullie verwachten?

Een aantal heel enthousiaste collega’s van Van Walraven Prefab die bezoekers graag vertellen over al onze mogelijkheden op het gebied van prefabricage. Deze zijn net zo breed als het assortiment dat wij aanbieden. Dus graag tot dan!

Bezoek Van Walraven op PREFAB: 1.E045

Ga terug