“Mijn ideaal? Dat de bouwindustrie niet iedere keer het wiel opnieuw uitvindt.”
De lasrobot van Portisa
Begin mei kopte Portisa op haar LinkedIn-pagina: Wij zijn aan het robotiseren 🦾💡 Onze nieuwe lasrobot wordt ingezet voor grotere series prefab badkamers, wat ons in staat stelt sneller, efficiënter en nauwkeuriger te werken. Door deze technologie kunnen we voldoen aan de groeiende vraag en toekomstige bouwproducties. Met de lasrobot blijven we flexibel en spelen we effectief in op de behoeften van de markt. We zorgen voor een gestroomlijnder productieproces en behouden onze focus op kwaliteit en precisie. Reden voor Vakbeurs PREFAB om met eigenaar Frederike Cernoia in gesprek te gaan.
“Portisa bouwt prefab badkamers voor de woning- en utiliteitsbouw. Dan doen we voor opdrachtgevers in Nederland en daarbuiten. Wij ontwikkelen prachtige prefab badkamers op maat. Onze opdrachtgevers hebben, samen met de architect, de volledige vrijheid de badkamers naar eigen smaak in te richten.”
Micro-industrialisatie helpt bij seriematige productie
“Micro-industrialisatie helpt ons bij seriematige productie van badkameronderdelen. In deze tijd is het zeer moeilijk om vakmensen te vinden en gezien de woningnood is de arbeidsmigrant maatschappelijk gezien ook niet ideaal. Daarbij levert een lasrobot in hoog tempo kwalitatief goed werk. Hij is sneller dan een mensenhand. Een ander voordeel van automatiseren is de geboden flexibiliteit in tijdsindeling. Op het moment dat je geen werk hebt, kost een robot beduidend minder dan een arbeidskracht.”
“We komen van origine uit de metaalbewerking, dus lassen zit in ons dna. Binnen ons Nederlands-Italiaanse familiebedrijf wordt al veel langer gebruik gemaakt van robots, een zusterbedrijf maakt bijvoorbeeld op seriematige wijze patrijspoorten voor cruiseschepen. Er wordt binnen de groep dus al veel langer nagedacht over hoe het slimmer kan. Wij doen dat op onze beurt voor onze prefab badkamers. Voor het maken van honderd keer dezelfde vloerplaat is een robot ideaal. Je stelt hem in en hij gaat wel. Bovendien maakt een robot geen fouten, de constantheid is geweldig.”
Automatiseringsideaal
“Mijn ideaal wat digitalisering en automatisering betreft? Dat de bouwindustrie niet iedere keer het wiel opnieuw uitvindt, maar vanuit standaarden gaat ontwerpen. Een dakpan of tegel wordt toch ook niet iedere keer opnieuw ontworpen? We staan voor een enorme bouwopgave. Standaardisatie kan meer volume én lagere kostprijzen met zich meebrengen. Daarom gaan wij zeker een volgende stap zetten zodat we ook flexibel in kunnen spelen op kleinere series en kortere levertijden. We hebben de ambitie om binnen afzienbare tijd de productie van wand- en plafondonderdelen ook in eigen beheer te produceren. Volautomatisch uiteraard. Met deze stap zijn we straks niet minder afhankelijk van toeleverende zusterorganisaties en kunnen we bouwtijden aanzienlijk verkorten. Dat we hiermee het aantal transportbewegingen minimaliseren is een prachtige bijvangst.”