Ruim driehonderd woningen in De Haren duurzaam gerenoveerd
Op 22 maart vierde het renovatieteam een speciaal moment in De Haren; het laatste en 1.508ste geveldeel landde op z'n plek. Na zes jaar van voorbereiding en uitvoering is de renovatie van ruim driehonderd woningen bijna klaar. Nog een paar weken en dan zitten de bewoners van de woningen er comfortabel bij. “Eerst was er tocht in huis, nu hoeft de verwarming niet eens meer aan,” vertelt een enthousiaste bewoner. Aannemer Huybregts Relou en woningcorporatie Zayaz sluiten het grote verduurzamings- en renovatieproject af, een mijlpaal in de grote gebiedsontwikkeling van de wijk.
De renovatie is een grote stap in de totale gebiedsontwikkeling van De Haren. Om de wijk weer een fijne plek te laten zijn om te wonen en samen te leven, verduurzaamt de corporatie de woningen en voegt zo'n 130 nieuwe woningen toe. Hard nodig in deze tijd van woningnood. En een mooie kans voor (oudere) bewoners die passender willen gaan wonen.
Rode draad is het meedoen van bewoners
Projectconsulent Sandra Kiani vertelt: “We vinden het belangrijk dat mensen mee kunnen doen, zich thuis en welkom voelen in hun wijk. Daar zetten we maximaal op in. We betrekken de bewoners in alle stappen. Zo gingen we voor de renovatie regelmatig in gesprek met alle bewoners over hun leefomstandigheden en wensen. Op die manier konden we goed inspelen op ieders persoonlijke situatie.”
Veel keuzes voor de bewoners
Bewoners kregen zo veel mogelijk keuzevrijheid bij de renovatie en verduurzaming van hun woning. Zo konden zij kiezen uit vijf verschillende keuzepakketten, met keuzes voor gevelvervanging en dakisolatie, keuken, badkamer, toilet en het plaatsen van zonnepanelen. Frits van Gigch, projectleider renovatie van Zayaz: “Tuurlijk waren er een aantal verplichte ingrepen, zoals het verwijderen van asbest. Verder wilden we het allemaal zo goed mogelijk regelen voor elke bewoner. Die persoonlijke aanpak zorgde voor een hoge deelname aan de verduurzaming: 94% van de bewoners in fase 1, 95% in fase 2 en 97% in fase 3. Dat vroeg wel iets van de planning. Door de goede samenwerking met de aannemer, waar veel energie op zat, is dat gelukt. Het team raakte steeds beter op elkaar ingespeeld. Al snel ging de renovatietrein als een geoliede machine door de wijk.”
Groot project met grote impact
De verduurzaming van de ruim 300 woningen is één van de grootste projecten van Zuid-Nederland en werd in drie fases uitgevoerd. Elk jaar in oktober startte een fase op. Een woning werd in vijf tot zes weken vernieuwd, waarbij de bewoners gewoon in hun huis bleven wonen. “En dat terwijl de hele gevel er aan de voor- en achterkant uit gaat, het dak wordt geïsoleerd en de meesten ook een nieuwe keuken, badkamer en toilet kregen. Dat is niet niks,” reageert Sandra. Met de tijd groeide het vertrouwen in een goede afloop bij buurtbewoners in de wijk. De positieve ervaringen van de bewoners uit fase 1 over een lagere thermostaat en energierekening zorgden onder andere voor een groeiende deelname aan de verduurzaming, zoals zonnepanelen. Sandra: “Dankzij alle werklui die zich drie jaar lang hebben ingezet voor project de Haren, kijken we terug op een succesvolle renovatie waarbij bewoners het resultaat gemiddeld een 8.3 geven.”
Op naar de volgende mijlpaal
Parallel aan de renovatie, loopt het proces van de nieuwbouw in de wijk. In de komende jaren maken 47 eengezinswoningen plaats voor zo’n 130 nieuwbouwappartementen. Ook hier trekt Zayaz intensief op met de buurt. Eind vorig jaar werd de brede omgevingsdialoog met de buurt voorlopig afgerond. Samen met de direct omwonenden worden nu de plannen voor twee van de vier locaties – aan de Eerste Haren en Zesde Haren – verder uitgewerkt. De andere locaties volgen op een later moment.
Bron: deharenheeft.nl