Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Digitalisering en industrialisatie op PREFAB 2024

Beursvloer


Digitalisering en industrialisatie krijgen ook op vakbeurs PREFAB op 15, 16 en 17 oktober weer de aandacht die zij verdienen. Exposanten zullen hun producten en tools tonen en in het inhoudelijke programma zal er volop aandacht zijn voor de thema’s. Hoe zetten deze ondernemers digitalisering en industrialisatie in om hun fabrieken slimmer te maken en sneller te laten produceren? Een korte vooruitblik.

Construsoft (Kristiaan Flierman)

“De digitale transformatie van de bouwsector wordt niet bereikt door simpelweg nieuwe technologieën te implementeren, maar door de juiste inzet en ontwikkeling van technologie, processen en mensen.

Construsoft ondersteunt bouwprofessionals naast geavanceerde software met uitgebreide support, training en consultancy, met als doel het stimuleren van de digitalisering in de bouwsector. We delen onze kennis, ontzorgen en begeleiden, met als doel deuren te openen naar een gedigitaliseerde bouwwereld met gestroomlijnde ontwerp- en bouwprocessen, optimale communicatie en samenwerking.

Samen met partners, toeleveranciers en brancheverenigingen ondersteunt Construsoft de ontwikkeling bij prefab-bouwers om prefabricatie en automatisering te bevorderen. Met onze 3D BIM-software Tekla Structures zijn bouwers in staat om de digitale modellen volledig in 3D uit te werken en te voorzien van data waarmee ze vervolgens ook eenvoudig productie en montage kunnen aansturen. Hiermee minimaliseren ze handmatig werk en gegevensverlies, wat leidt tot efficiënte werkvoorbereiding, productie en naadloze montage op de bouwlocatie.”

Henk Jan Nieuwehuis (Bim4Production)

“In automatisering bestaat one-system-fits-all niet. En een digitale transitie is iets anders dan digitaliseren. Het is dan ook onze visie dat bij dit soort vraagstukken binnen de prefab industrie de oplossingskracht ligt in het écht samenwerken van partijen. Van engineering tot aan machinesturing, van planning tot aan integraties met andere software: multidisciplinair samenwerken is een belangrijke voorwaarde in het automatiseren van een prefab fabriek.

De reden waarom wij op PREFAB staan? Met de andere collega’s zijn we in staat complementair de complexe automatiseringsvraagstukken te beantwoorden waar een prefab producent tegenaan. En technisch toekomstgericht in te vullen.

Onze rol is met BIM4Production® de verbinder te zijn in het productieproces. Eén digitale bron, één waarheid voor het hele productieproces. Per uniek element, per fabriek of over de prefab fabrieken heen. Zo verzekeren wij onze prefab klanten in beton, hout (HSB), gevel, installatietechniek en staal van een optimale flow in hun productie.”

Jeroen Coenders (Packhunt / Voortaan)

“Het bewijs dat digitalisering, dat prefab de toekomst is, is onovertroffen. Prefab oplossingen zijn niet alleen duurzamer, ze zijn 17% tot 24% goedkoper in vergelijking met traditionele bouwmethoden, het minimaliseert on-site ongevallenrisico's, enz. enz. En toch wordt slechts 15% van het jaarlijkse woningbouwvolume in prefab gebouwd.

Wat ontbreekt er? De mentaliteitsverandering. De technologie is er. Mensen die weten hoe ze het moeten toepassen ook. Uiteindelijk zullen de bedrijven, de fabrieken, die die stap zullen zetten, die hun fabrieken als eerste zullen digitaliseren, ongetwijfeld de overhand krijgen in de markt.

Laten we samen in oktober op PREFAB laten zien wat er mogelijk is met de technologie.”

Johan de Groot (CADblanche)

“Digitale transformatie in de bouw. Het succes en de snelheid van deze procesveranderingen zijn volledig afhankelijk van uw mindset en de mijne. Wij samen, alle professionals in de bouw. De huidige bouw is vervuld met extreem logische bouwdata, business rules en algoritmes. Een speeltuin voor datascientists en programmeurs. Hier kunnen we veel slimmer mee om gaan dan nu het geval is.

Laat ik duidelijker stelling nemen... we zullen wel moeten! We hebben de handjes niet. We moeten sneller. Het moet goedkoper en als het even kan, mag de kwaliteit fors omhoog. Alle technologische seinen staan inmiddels op groen, daar zorgen wij met onze expertise en ervaring voor. Hoe tof is het om met gelijkgestemden de nadruk te leggen op koppelbare digitalisering? We hebben inmiddels tal van succesvolle digitale transformaties doorlopen, waarbij we prefect koppelen met andere partijen. De resultaten van deze gezamenlijke digitale mindset laten we u graag zien!”

Erwin Hoeksma (Robotize)

“Robotize levert -klantspecifieke- automatiseringsoplossingen aan de prefab markt. Hierbij zien wij dat fysieke automatisering en digitalisering hand in hand gaan. Als voorbeeld leggen onze machines -SAM- steenstrips op gevelpanelen.

De tekening van de panelen, de lay out van de steenstips en het aanbrengen van de lijmbanen worden volledig digitaal aangeleverd vanuit een tekenpakket. Hierbij zijn geen papieren tekeningen meer nodig en kunnen ook geen fouten worden gemaakt in de fabriek. Het product -een gevelelement- wordt middels track & trace digitaal gekoppeld zodat automatisch de juiste tekening wordt geladen. De software checkt automatisch of de bedachte lay-out fysiek mogelijk is voor de machine. Hiermee worden mogelijke problemen zeer vroeg in het proces afgevangen, al tijdens het ontwerp.

Daarbij doen we automatische kwaliteitsborging voor onze klanten. Er worden metingen verricht tijdens productie waarmee we de productiecondities vastleggen. Hiermee wordt het voor de klant van onze klant inzichtelijk wanneer, onder welke condities en waar het element is geproduceerd.”

Ga terug