Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Eerste woontoren voor starters op de Zuidas


Sinds april 2022 is Stepstone -naar ontwerp van LEVS architecten- op de Zuidas in Amsterdam in aanbouw. Een woontoren voor starters tussen de 18 en 28 jaar oud, gelegen aan de Gustav Mahlerlaan – het financiële hart van Nederland. De tachtig meter hoge woontoren bestaat uit 216 sociale starterswoningen met variërende oppervlakten tussen de 23m2 en 52m2. Met een gemeenschappelijke huiskamer op de begane grond én op eerste verdieping stimuleert deze nieuw woonomgeving het sociaal contact tussen de beginnende professionals. Ook de binnentuin en een gemeenschappelijk dakterras met sportfaciliteiten zijn straks dé ontmoetingsplekken. Het kenniskwartier wordt in de komende jaren uitgebreid met verschillende gebouwen met leef- en werkfaciliteiten. Stepstone is daarvan een van de eerste gebouwen die wordt opgeleverd.

Bouwen zonder steiger

De realisatie van Stepstone gaat in sneltreinvaart door prefabricage vanaf de tweede verdieping. De gehele bouwkolom is zichtbaar tijdens de realisatie. Hoe dat kan? Hier bouwt VORM zonder steiger! Vanaf de tweede verdieping zijn de vloer-, wand-, balkon- en gevelelementen geprefabriceerd. Elke zes dagen staat er een nieuwe verdieping, inclusief gevel. Naast het voordeel van steigerloos bouwen, is het verschil tussen de ruwbouw en de afbouw slechts enkele bouwlagen. En zo verkort VORM de bouwtijd aanzienlijk. Volgens de prognose wordt de woontoren van 23 verdiepingen binnen 1,5 jaar opgeleverd.  

Geen warmte verloren

Stepstone wordt gekoppeld aan het warmte-koude systeem van het naastgelegen project The Pulse of Amsterdam. Woningbouw en commerciële gebouwen hebben op verschillende momenten koude- en warmtevragen en zijn complementair aan elkaar. In The Pulse of Amsterdam komt onder andere 36.000m2 kantoorruimte, een bioscoop met negen zalen, diverse horeca units en een supermarkt. In deze ruimtes wordt natuurlijk gekoeld, waar ook warmte vrijkomt. Deze warmte wordt volop benut in Stepstone. Deze koppeling aanleggen leek in eerste instantie niet mogelijk in verband met het doorkruisen van openbaar gebied. Voor ieder probleem een oplossing. Dienst Zuidas verleende volledige medewerking aan het mogelijk maken van deze duurzame koppeling. Samen voor op-en-top duurzaam!

Natuurinclusief

Stepstone en The Pulse of Amsterdam vormen  – samen met omliggende bestemmingsgrond – een baken om de stadstuin heen, die in de binnenplaats wordt aangelegd. Een groene oase! Een plek om tot rust te komen en elkaar te ontmoeten. De oase bevindt zich niet alleen op de grond, maar gaat samen met The Pulse en Stepstone de hoogte in. Op de gevel van Stepstone, grenzend aan de tuin groeit het groen mee omhoog tot aan de achtste verdieping. Overal waar je kijkt is straks groen! Niet alleen buiten, ook bij het binnentreden in de centrale hal zijn groenvoorzieningen in de met duurzaam bamboe afgewerkte hal. Een leefbare groene plek op de Zuidas!

Projectinformatie

Locatie: Zuidas, Amsterdam
Doelgroep: starters tot 28 jaar
Programma: woontoren met ontmoetingsplekken in de ontvangsthal en sporfaciliteiten op het dak
Aantal woningen: 216 sociale huurwoningen
Projectontwikkelaar: Lieven De Key
Realisatie: VORM Bouw
Bouwperiode: opgeleverd in 2024
In samenwerking met: LEVS Architecten

Bron: vorm.nl

Ga terug