Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

“Modulair bouwen is out-of-the-box denken. Van constructie tot schakelmateriaal loopt duurzaamheid als een rode lijn door een project.”

De modulaire kant van de bouw loopt voorop in duurzaamheid


Volgens Marcel Visser, Partnership Manager Building Technologies bij WAGO, kent duurzaamheid in de installatietechniek drie invalshoeken. We gingen erover met hem in gesprek.

“Het staat voor ons als een paal boven water dat we in de branche naar producten moeten gaan die herbruikbaar zijn. Met name in de utiliteit is een nieuwe gebruiker van een gebouw haast synoniem aan een andere indeling. Dat betekent dat installaties met regelmaat verplaatst moeten worden. Herbruikbaarheid is dus eigenlijk een must.”

De weg naar 100% is ingezet

“Daarnaast verdient ook de opbouw van een installatie de aandacht. De inzet van duurzame materialen is de basis. Daar moet ik overigens wel een kanttekening bij maken, want de inzet van 100% gerecyclede materialen is nog niet haalbaar en dat wordt het misschien wel nooit. Er zit namelijk een discrepantie tussen de herbruikbaarheid en de kwaliteit die je in het kader van onder meer veiligheid dient te bieden. Neem een elektrische verbinding. Bij WAGO verbinden we natuurlijk op basis van veerklemmen. Een deel is van kunstof andere delen van metaal, welke bepaalde veerkrachten moeten hebben en houden. Dat is niet te garanderen met gerecycled materiaal. De insteek moet die van 100% gerecycled materiaal zijn, maar of het haalbaar is betwijfel ik.”

Kan het energiezuiniger? Doen!

“Ten derde moet natuurlijk ook het verbruik van energie onder de loep. Als het energiezuiger kan, dan moet dat ook. Dat begint met inzicht, bijvoorbeeld door middel van energiemonitoring. Alleen door te meten, breng je alle verbeterkansen in kaart.”

Top-down begint het balletje te rollen

Visser vertelt dat er een toenemende interesse is in de nieuwe lasklem (221 Green Range) van WAGO, de variant die voor 80% uit gerecycled kunststof bestaat. “Die trend is duidelijk waar te nemen. Zeker bij aanvragen vanuit grote partijen die voor overheden werken en vanuit de aanbesteding en het bestek gestimuleerd worden voor een zo duurzaam mogelijke oplossing te kiezen. Top-down begint het zeker te druppelen. Vanaf de installateur zelf merken we minder intrinsieke motivatie om voor zo duurzaam mogelijk te kiezen. Dat heeft ook met de prijs en beschikbaarheid te maken. Tot nu toe zitten we nog in een niche en we weten allemaal dat producten pas goedkoper worden op het moment dat er meer van geproduceerd wordt.”

Modulaire bouw loopt voor de muziek uit

De modulaire bouwwereld loopt volgens Visser voor de muziek uit. “In deze tak van sport staat duurzaam bouwen namelijk centraal en stekerbaar installeren hoort daar natuurlijk bij. Modulair bouwen is out-of-the-box denken. Van constructie tot schakelmateriaal loopt duurzaamheid als een rode lijn door een project. Daar kan de reguliere woningbouw -waar nog volop beton wordt gestort waardoor je geen verbindingen kunt verwerken- nog wat van leren.”

Ontmoet WAGO op PREFAB op standnummer 1.C054.

Ga terug