Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

In de kijker: staalframebouw 


Staalframebouw is een bouwmethode die gekenmerkt wordt door raamwerken van slanke, stalen profielen.
Deze manier van bouwen wordt in Engeland en Zweden inmiddels volop omarmd. Niet in de minste plaats vanwege het lichte gewicht, de kansen op het gebied van prefabricage, de eenvoudige montage, de mogelijkheden tot grote overspanningen en de flexibiliteit van het materiaal.

Van bouwen met hout en beton weten we inmiddels behoorlijk veel. Staalframebouw daarentegen, is redelijk onderbelicht. Reden genoeg om een aantal exposanten over dit materiaal en haar mogelijke toepassingen aan het woord te laten.

Legolisering

Frank van Herk van C3Staalframe bijt het spits af: “Staalframebouw is sterk, licht, slank, maatvast, in grote mate voorhanden en alle bewerkingen zijn reeds voorgeprogrammeerd. Een kind kan de was doen. Ik wil mij niet afzetten tegen hout, maar ik ben echt van mening dat staalframe op alle gebieden beter is dat houtskeletbouw. Wanneer staalframe elementen goed zijn ontworpen, zijn ze vele malen opnieuw te gebruiken. Hiervoor is een gangbare bouwsteen met de juiste verbindingen nodig, zodat koppelen en ontkoppelen eenvoudig is. Dit vergt standaardisatie ofwel legolisering, maar ook andere verdienmodellen waaronder het terugnemen van elementen of zelfs van hele gebouwen.”

Het antwoord op actuele vraagstukken

Prefab bouwen – waaronder met staalframe is het antwoord op tal van actuele vraagstukken. Door Prefab te bouwen is er minder personeel nodig, wat in de huidige arbeidsmarkt zeer belangrijk is. Daarnaast is het ook het antwoord op de uitdagingen rondom CO2 uitstoot. Daarnaast biedt staalframebouw een superlichte en ijzersterke constructie.

Geschikt voor de circulaire economie

“Bij staalframebouw wordt gebruik gemaakt van volledig geprefabriceerde, voorverzinkte stalen profielen,” vult Delphine Collie van Voestalpine Sadef aan. “De voormontage ervan kan hiermee plaatsvinden in ateliers of op de werf. Er hoeft niet meer gezaagd te worden en er komt geen laswerk aan te pas. Deze snelle bouwmethode biedt aldus een antwoord op het nijpend tekort aan vakmensen. De methode biedt tevens de mogelijkheid tot grote overspanningen, is demontabel en herbruikbaar. Staalframebouw past hiermee -mits goed gedocumenteerd- perfect binnen een circulaire economie.”

Wil je verder praten over de voordelen en kansen van staalframebouw? Ontmoet bovengenoemde partijen van 10 tot en met 12 oktober op vakbeurs PREFAB in de Brabanthallen in Den Bosch. Eerder in gesprek? Neem gerust contact met op met deze professionals in staalframebouw.

Ga terug