Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Prefab is gewild, biobased is gewenst: de Strotec gevel is allebei


Veel opdrachtgevers in de bouw worstelen met de variatie aan duurzame eisen die op hen afkomt. Stikstof, CO2, biodiversiteit. Eisen, normen en wensen lopen door elkaar heen. Wat als we het beeld kantelen en het materiaal als uitgangspunt nemen? Dat was de kern van de zoektocht van Ballast-Nedam, op zoek naar hét biobased en energiepositieve huis dat ze voor een groot publiek bereikbaar willen maken.

De bouwer vond het bij Ons Natuurhuis van Strotec, een houtskeletbouw woning met dragende geveldelen opgebouwd uit hout en stro. Ook woningcorporatie Trudo uit Eindhoven was op zoek naar gezonde en meer dan energiezuinige woningen voor haar huurders, uiteraard ook betaalbaar. Collega bouwbedrijf Hurks ziet op haar beurt ook wel wat in gevels van stro.

Tijd om op te schalen: Strotec en haar partners En|En Architecten, Gebroeders van Herpen hebben zowel TNO als Holland Houtland bij het project betrokken. Samen werken de partijen in het kader van het programma Emissieloos bouwen aan de verdere ontwikkeling van de prefabmatige opschaling van de Strotec gevel. Binnen dit programma wordt in een gecontroleerde omgeving geëxperimenteerd. Het ontwerp is met ICT gestandaardiseerd en de inkoop gestroomlijnd. De nieuwe werkwijze is met een conceptwoning getest.

Inmiddels is een van de hallen van Gebroeders van Herpen vrijgemaakt voor de productie. Om op te schalen bereiden initiatiefnemers een BID voor ter uitbreiding van de locatie. Het doel is om het hele proces van de eerste klantvraag tot oplevering van de Strotec gevel voor het eind van dit jaar te standaardiseren. De menukaart -nu nog in ontwikkeling- biedt opdrachtgevers straks een duidelijk en overzichtelijk geheel.

Strotec op PREFAB

Bekijk op PREFAB de voorbeeldgevel op stand 1.A051. En bezoek ook vooral de kennissessie op woensdag 11 oktober van 14.00-15.30 uur.

Ga terug