Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Start realisatie 921 prefabwoningen voor studenten in Utrecht


De realisatie van woongebouw High Five op het Utrecht Science Park in Utrecht is van start. Wethouder Schilderman gaf samen met ontwikkelaar Jebber en VORM het officiële startsein voor de assemblage van maar liefst 921 betaalbare studentenwoningen. Het plan kent 721 zelfstandige studio’s met eigen voorzieningen en 200 kamers met gedeelde woonkeuken. De woningen worden door VORM 2050 (onderdeel van bouwende projectontwikkelaar VORM) volledig geprefabriceerd, waarna deze op de bouwplaats worden geassembleerd. Stichting Studentenhuisvesting (de SSH) wordt eigenaar en verhuurder. High Five wordt het vijfde woongebouw van de SSH op het Utrecht Science Park.

“High Five wordt straks een prachtige toevoeging aan het Utrecht Science Park. Niet alleen zijn meer studentenwoningen in deze tijd hard nodig, ook wordt het USP hiermee een nóg bruisender Heart of Health. Een inspirerende plek voor de toekomstige bewoners en bezoekers. Dagelijks wordt in dit gebied gewerkt aan innovatie en onderzoek. Logisch dus dat studenten daar in de buurt willen en straks ook kunnen vestigen, met alle voorzieningen en faciliteiten dichtbij. Ik ben trots op de samenwerking tussen SSH/Jebber, de Universiteit Utrecht (als grondeigenaar) en de gemeente Utrecht die samen aan de lat hebben gestaan voor deze ontwikkeling”, aldus wethouder Susanne Schilderman

Volledige prefabricage
Het totale gebouw  –  naar ontwerp van OZ Architects –  wordt geprefabriceerd door VORM 2050, specialist op het gebied van betaalbare unieke woningen maken met gestandaardiseerde bouwelementen. Dankzij de prefabricage en de samenwerking met vaste maakpartners is VORM 2050 in staat om sneller en betaalbaarder te bouwen. De prefabricage vindt plaats in de fabrieken van deze maakpartners, waarna het wordt geassembleerd op het Utrecht Science Park.

“Ondanks de huidige marktomstandigheden, waarin bouwen niet alleen heel duur is geworden maar ook zeer complex door steeds ingewikkelder wordende regelgeving, is het ons toch gelukt om in samenwerking met alle betrokken partners te komen tot een bouwstart. Dat gaat alleen wanneer je een gezamenlijk doel nastreeft, je een ander ook iets gunt en de wil hebt om dingen voor elkaar te krijgen”, aldus Monique van Loon, directeur Jebber.

Duurzaam: BREEAM 3 sterren
Het streven voor High Five is een BREEAM-duurzaamheidskeurmerk met drie sterren (Very good). Dit certificaat wordt toegekend voor het realiseren van duurzame gebouwen met een minimale milieu-impact. Bovendien krijgt High Five een WKO-installatie die is voorbereid op een toekomstige koppeling aan het collectieve bronnet USP Cluster Zuid, waarin Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, het UMC Utrecht, Stichting Internationale School en de SSH samenwerken.Community space living concept

In de plint van High Five komen – naast horeca en sportfaciliteiten voor iedereen – voorzieningen die alleen bestemd zijn voor de bewoners. De aanwezigheid van een woonkamer, vergaderruimtes, lounge-, studie- en stilteruimte stimuleert ontmoeting tussen de bewoners. Voor het gebied rondom het gebouw is een integraal landschapsontwerp gemaakt door landschapsarchitect OKRA, met binnentuin, horeca- en bewonersterras. Ook komt er een nieuwe wandelverbinding naar de landgoederen bij Amelisweerd.

Rob Donninger, directeur bij SSH: "Een belangrijk onderdeel van het studentenleven is het ontmoeten van andere studenten en het maken van nieuwe vriendschappen. Daarom vinden we het belangrijk dat High Five ook community building onder de studenten stimuleert. De gezamenlijke woonkamers, studeerruimtes en sociale voorzieningen, zoals horeca- en sportfaciliteiten, dragen bij aan ontmoeting en het communitygevoel onder onze studenten."

De oplevering van High Five staat gepland in Q2 van 2025.

Ga terug