Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Barneveld krijgt eerste mbo-betonopleiding van Nederland


De eerste lessen starten pas na de zomer, maar de Barneveldse Prefab Beton Opleiding (PBO) trekt nu al volop interesse. In twee jaar kunnen deelnemers een volwaardig mbo-betondiploma halen.

“De vakmannen van morgen moeten we nu gaan opleiden, want anders hebben we over een paar jaar een probleem,” zegt Evert Mulder van het Barneveldse Haprekon Bouwsystemen. ”Als de oude garde over een jaar of vijf met pensioen gaat, hebben we nieuwe kartrekkers nodig.” Haprekon staat samen met de Barneveldse bedrijven Bosch Beton, G. van Beek en Zn, Bisoton uit Ede en het Apeldoornse Preco aan de wieg van de eerste mbo-betonopleiding van Nederland. ”Dat wordt een echte praktijkopleiding, waarin de deelnemers hun werk bij één van de betonbedrijven combineren met theorielessen,” legt docent Sander van den Bosch uit. ”Je leert zo breed mogelijk hoe prefab beton wordt gemaakt. Van bekistingen maken tot beton mengen, van wapening maken tot monteren. De toepassingen zijn heel divers. De aangesloten bedrijven maken onder meer elementen voor gebouwen (wanden, trappen of kolommen) en bruggen, sluizen en tunnels. Je ontvangt direct salaris en betaalt geen opleidingskosten.” De opleiding start in september.

Imagoprobleem

Het dreigende personeelstekort is de directe aanleiding voor de nieuwe opleiding, maar de initiatiefnemers hopen tegelijkertijd ook af te rekenen met een hardnekkig imagoprobleem. “Bij beton denken veel mensen automatisch aan zwaar en vies werk,” zegt Van den Bosch. ”Maar dat beeld is echt achterhaald. Vroeger was beton stoffig, lawaaiig en zwaar werk, maar tegenwoordig maak je de producten onder ideale omstandigheden in de fabriek om ze vervolgens op locatie te monteren.”

Schoon bouwen

De vijf initiatiefnemers van de opleiding verwerken beton tot prefab betonproducten zoals wanden en vloerelementen voor gebouwen en kelders, betonbalken, trappen en bordessen. “Schoon en in prefab bouwen heeft de toekomst,” benadrukt Mulder. “Onze branche is sterk aan het verduurzamen en de banen liggen de komende jaren voor het oprapen.”

Interesse

Hoewel de PBO pas in september start, trekt het initiatief nu al interesse vanuit andere delen van Nederland. Van den Bosch: “Er zijn meer betonbedrijven die willen aanhaken, maar die moeten nog even geduld hebben. We willen eerst opstarten en van deze opleiding een regionaal succes maken.”

Informatie over de opleiding

  • Een vak leren en direct geld verdienen
    Zestienplussers die het betonvak willen leren, zijn welkom bij de Prefab Beton Opleiding in Barneveld. Het unieke aan deze opleiding is dat je er op drie niveaus kunt instromen. Assistent bouwen, wonen en onderhoud (niveau 1), betontimmerman (niveau 2) en allround betontimmerman (niveau 3).
  • Als betonvakman in opleiding ga je aan de slag bij één van de aangesloten betonbedrijven en volg je één dag theorieles bij een van de betonbedrijven of op een locatie van de Barneveldse Techniek Opleiding (BTO) in Barneveld, waarmee PBO samenwerkt. “Vanaf de eerste dag ga je gelijk geld verdienen. Ook de schooldag krijg je doorbetaald. Wanneer alle onderdelen zijn afgerond en de opleiding is doorlopen, ontvang je een mbo-diploma.”
  • Ook als zij-instromer kun je de betonopleiding starten. Afhankelijk van jouw wensen, opleiding en werkervaring kun je bepaalde onderdelen van het gehele programma volgen en een officieel erkend mbo-certificaat behalen. Meer informatie, een dagje meelopen of direct aanmelden: http://www.pbobarneveld.nl/.

Bron: barneveldsekrant.nl

Ga terug