Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Geïndustrialiseerd bouwen en ruimtelijke kwaliteit


Renske Wiggers (Manager Development) is een doorgewinterde Plegt-Vosser. Ruim zeventien jaar geleden begon ze in de projectontwikkeling als Manager Vastgoedontwikkeling. Nu geeft ze leiding aan de afdelingen Verkoop (verkoopmanagement en kopersbegeleiding) en Development. Een van haar verantwoordelijkheden is de ontwikkeling van de Product-Markt-Combinaties (PMC’s) van Plegt-Vos.

Met haar achtergrond in de bouwkunde en architectuur is dat een sterke combinatie. Al haar kennis over techniek, ontwerpvrijheid, ruimtelijke kwaliteit, leefbaarheid en architectuur komen samen in deze rol. Van oplossingen bedenken voor het invullen van klantvragen tot ruimtelijke en esthetische vraagstukken. En van slimme technische oplossingen tot een fijne, duurzame en betaalbare woning. Dat levert héél veel klantvoordeel op!

De context

Er is een woningtekort op te lossen. Vakmensen worden minder, bouwmaterialen schaarser en er komen steeds meer eisen. Plegt-Vos speelt hierop in met de Slimme Huizenfabriek, waarmee we sneller, duurzamer en betaalbaarder bouwen. Dat doen we (grotendeels) geïndustrialiseerd. Wiggers: “Ik ben ervan overtuigd dat we met geïndustrialiseerd bouwen het verschil kunnen maken. Niet alleen om aan de grote vraag te voldoen, maar ook door betere oplossingen te bieden die waardevol zijn voor onze klanten en bewoners. Hierdoor geven we vorm aan het woon-, werk- en leefplezier van onze omgeving en van onszelf.”

Bouwer met vernieuwingsdrift

Geïndustrialiseerd bouwen in de Slimme Huizenfabriek, hoe pakt Plegt-Vos dat aan? “Met de inzet van industriële en digitale technieken, eigen ontwikkelde software, groene energie en biobased materialen als hout, vergroten we sneller de woningvoorraad. Daarom ontwikkelde Plegt-Vos een breed pallet aan slimme woonoplossingen. Bij de afdeling Development bedenken we nieuwe concepten en producten, we werken ze uit en beheren ze. Dit doen we allemaal vanuit de visie van Plegt-Vos, nieuwe technologische ontwikkelingen en uiteraard de marktvraag. Ik ben er trots op als ik in vakmedia lees dat Plegt-Vos een bouwer is met vernieuwingsdrift. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij!”

Ontwerpvrijheid, ruimtelijke kwaliteit, leefbaarheid vs. geïndustrialiseerd bouwen

Als voormalig architect verliest Wiggers de architectuur nooit uit het oog. “We bouwen gerobotiseerd en volledig geïntegreerd, maar wel met ontwerpvrijheid. Met slimme oplossingen zorgen we ervoor dat elke woning zijn eigen karakter kan krijgen. Vaak wordt gedacht dat geïndustrialiseerd bouwen ten koste gaat van de ruimtelijke kwaliteit en de leefbaarheid. Het is goed mogelijk om bij fabrieksmatig vervaardigde woningen in te zetten op een hoge ruimtelijke kwaliteit. We vinden dit erg belangrijk, want met onze woningen en appartementen creëren we de woongebieden van de toekomst. De leefkwaliteit in buurten, dorpen en steden wordt mede bepaald door de ruimtelijke kwaliteit.”

Vrijheid in het kiezen van architectuur

“Ieder concept kent meerdere producten. Hierbinnen is te variëren in uitwerking, maatvoering, optiemogelijkheden of architectuurstijl. Zo zijn binnen onze concepten verschillende PMC’s te combineren binnen één rij of appartementencomplex. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillen in het aantal kamers of de beukbreedte. De ontwerpstijl is vrij. Om sneller, duurzamer en betaalbaarder te zijn hebben we verschillende architectuurcomponenten uitgewerkt, die onderling te combineren zijn. Binnen ruime kaders is het mogelijk tot hele diverse ontwerpen te komen. We zijn continu bezig om nieuwe mogelijkheden aan het bestaande palet toe te voegen. Hierbij gebruiken we onze ervaring in projecten en vraagstukken en ook de expertise van architecten.”

Concepten die passen in elke stedenbouwkundige omgeving

Industrieel bouwen ziet Plegt-Vos niet alleen als het samenstellen van een project uit verschillende woonproducten. “We zien het belang van de context waar de woningen geplaatst worden. Het totaalplaatje bepaalt het beeld en de beleving. We bouwen huizen, maar vooral een thuis en een fijne leefomgeving voor de mensen die er gaan wonen en de mensen die de plek gebruiken om te passeren, spelen, recreëren of leven. De impressies op deze pagina zijn door verschillende architecten gemaakt. Ze laten zien dat er heel veel variatie mogelijk is. Wij zien het dan ook als een uitdaging om voor iedere stedenbouwkundige omgeving een invulling te kunnen bieden met onze oplossingen.”

Slimme PMC’s van Plegt-Vos

Plegt-Vos ontwikkelde verschillende PMC’s voor grondgebonden woningen, appartementen en modulaire woningen van hout. Wiggers en haar team staan aan de basis van deze slimme ontwikkelingen. “Met PMC’s kan de productie doelgerichter en grootschaliger plaatsvinden en daarnaast kan er met een hogere prijs-/kwaliteitverhouding worden gebouwd.” De slimme PMC’s van Plegt-Vos zijn geïnspireerd op de Woonstandaard van het Netwerk Conceptueel Bouwen (NCB).

Woningen en appartementen

De woningen die wij bouwen zijn flexibel in ontsluitingsvorm, volume en architectuur. Hierdoor zijn onze concepten altijd in te passen in elk gebied en woonomgeving. Dit gaat verder dan alleen een andere gevelafwerking kiezen. Er is keuze uit verschillende plattegronden en keuzevrijheid in uitstraling van de gevel.

Grondgebonden woningen
Eén bouwblok als architectonisch geheel of juist herkenbaarheid van de individuele woningen? Dat maken we. Luifels, banden, gootoverstekken, pergola’s en bloemkozijnen zorgen voor plasticiteit in de gevel. Er zijn verschillende kapvormen en bijvoorbeeld een zijentree mogelijk.

Appartementen
Onze appartementen en modulaire woningen ontwikkelen we in diverse configuraties, waardoor er altijd een passende oplossing te vinden is voor de omgeving. Zo kennen onze appartementen diverse hoekoplossingen waardoor een gebouw zich op heel verschillende wijzen kan voegen in het beeld.

Een prettige wijkopbouw

“Veel van onze opdrachtgevers zijn zich ervan bewust dat door differentiatie, het mengen van doelgroepen, een prettige wijkopbouw ontstaat. Onze producten sluiten hierop aan. Voor iedere doelgroep (huur of koop, grondgebonden woningen of appartementen, tijdelijk of permanent) hebben we een oplossing. Zo dragen we samen bij aan de sociale cohesie in een gebied. We gaan voor levendigere wijken en een duurzamere wijkopbouw.”

Bron: www.plegt-vos.nl

Ga terug