Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Micro-industrialisatie, the next step voor de kleine en middelgrote ondernemer


Nederland kent een aantal fantastische huizenfabrieken: fabrieken waarin in snel, goedkoop en op een schone manier complete woningen kunnen worden geproduceerd. Deze geweldige initiatieven dragen bij aan het oplossen van de woningtekorten waar ons land op dit moment mee te kampen heeft. Deze mate van industrialisatie is echter niet voor iedere bouwer haalbaar.
De gemiddelde zzp’er, het kleinbedrijf en de middelgrote MKB’er heeft niet voldoende ruimte om volledig te industrialiseren. En dat hoeft naar onze mening ook niet. Ook kleinere ingrepen in het productieproces -en de hiermee gepaard gaande kleinere investeringen- helpen bij procesoptimalisatie.


Dat wordt ook erkend door Erwin Hoeksma, sales manager bij Robotize: “Kleinere bouwers kunnen veel baat hebben bij ondersteunende tooling en eenvoudige automatisering om de kritische procesdelen uit te voeren met minder -of minder gekwalificeerd- personeel. Hiermee kunnen vakmensen meer waarde toevoegen in de kritische procesdelen. De ervaring leert dat men vanuit de bouw gewend is om te denken vanuit vakmensen. Het uitgangspunt is de uit te voeren taak en hier worden vakmensen aan gekoppeld die vaak onvoldoende beschikbaar zijn. Wat dat betreft is een omslag in het denken noodzakelijk: welk procesdeel kan ik eenvoudiger maken via tooling of nog een stap verder automatiseren? Zoek hiervoor de partijen op die mee kunnen denken, zoals automatiseerders of machinefabrieken.”

Industrialieren met prefab lijnen

Kees Mol van ISM Prefab vult aan: “Nederland kent een aantal fantastische huizenfabrieken: fabrieken waarin in snel, goedkoop en op een schone manier complete woningen kunnen worden geproduceerd. Deze geweldige initiatieven dragen bij aan het oplossen van de woningtekorten waar ons land op dit moment mee te kampen heeft. Deze mate van industrialisatie is echter niet voor iedere bouwer haalbaar. De gemiddelde zzp’er, het kleinbedrijf en de middelgrote mkb’er heeft niet voldoende ruimte om volledig te industrialiseren. En dat hoeft naar onze mening ook niet. Ook kleinere ingrepen in het productieproces -en de hiermee gepaard gaande kleinere investeringen- helpen bij procesoptimalisatie. De prefab lijnen van ISM Prefab zijn op te bouwen in modules zodat het voor iedereen aantrekkelijk blijft. Een aantal enkele framing tafels kan een zzp’er al helpen met het eenvoudig produceren van wanden of daken. Voor de bedrijven die veel produceren, zijn er complete lijnen te verkrijgen die ook later nog uit te breiden zijn. De opstelling wordt vaak uitgevoerd met frame tafels waarop het skelet geframed wordt. Vervolgens wordt het element doorgerold om de beplating aan te brengen en daarna kan het element omgedraaid worden op een kanteltafel en afgewerkt worden op afwerktafels.”

“Ook het productieproces en de logistiek zijn erg belangrijk voor een goede werking van de lijn. Uit onderzoek en reactie van onze klanten is er een reductie van 25 tot 35% mogelijk. Dus met dezelfde mensen een hogere capaciteit. Omdat er meerdere mensen aan een element werken hoeft niet één persoon het complete element te maken. Op deze manier is het eenvoudig om personen met weinig ervaring aan de lijn mee te laten werken om simpele handelingen aan het element uit te voeren.”

Blijf bij de basis

“Industrialiseren zit ook in de kleine dingen,” vertelt Thomas ten Brinke van KTB-Machinery. “Op alle werkzaamheden kun je verbeteringen, mechanisering of automatisering toepassen. Als de handelingen repeterend van aard en relatief simpel zijn, kan het geautomatiseerd worden. En met de huidige 3D CAD-systemen kunnen fabrieken volautomatisch produceren. Dat tonen de huizenfabrieken wel aan. Echter ook voor het mkb zijn er voldoende mogelijkheden. Denk hierbij wel simpel, ga geen ERP-gestuurd geautomatiseerd systeem aanschaffen. Maar houdt het bij de basis, denk aan repeterende handelingen die je elke dag doet: waar zijn mensen veel tijd mee kwijt en wat is vervelend werk?”

“Een simpele robotcel om bijvoorbeeld montagewerk te doen, is al met een relatief beperkte investering beschikbaar. Ook schoonmaakwerk is een handeling die veel tijd kost en relatief eenvoudig te automatiseren is. Natuurlijk heeft de machine niet het menselijke oog en gevoel en zal deze dus niet perfect schoonmaken, maar een machine doet altijd hetzelfde en slaat dus na een zwaar weekend ook geen stukje over. Hierdoor wordt het werk niet volledig geautomatiseerd, maar heb je wel een hele goede en constante basis waarmee het werk sneller en aangenamer wordt voor de mensen die er werken. Bovendien is de output constanter. Vaak zijn er niet eens robots nodig, maar kan er gebruik gemaakt worden van simpele, standaard machines die wat geautomatiseerd worden. Met een heel klein budget kan er veel gebeuren. Denk hierbij aan productiehulpmiddelen welke de werklast kunnen verlichten. Een speciale aangedreven borstel om beter en sneller schoon te maken. Een tilhulp voor zware delen. Een projector om tekeningen te projecteren in plaats van te meten. Mogelijkheden zijn er alom. Alleen automatisering en optimalisatie komt bij veel mensen over als duur. Het kan niet uit horen we dan vaak. Maar door simpel en klein te beginnen, kan er al snel een goede business case opgesteld worden. Denk hierbij ook aan onze boeren! Die hebben al decennialang de landbouw geautomatiseerd om de producten betaalbaar te houden. Hierin kun je vele simpele voorbeelden vinden die ook in de bouw toepasbaar zijn. Ga in gesprek en wees creatief. Dan is er veel mogelijk!”

Samenvattend concluderen we dat micro-industrialisatie een geschikte oplossing is voor het realiseren van een hogere productie met dezelfde mensen, voor standaardisatie, voor een hogere kwaliteit, voor het verminderen van afval enzovoort. Wil je hierover verder praten? Neem vooral contact met ons op.

Ontmoet bovengenoemde partijen van 10 tot en met 12 oktober op vakbeurs PREFAB in de Brabanthallen in Den Bosch.

Ga terug