Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Van Wijnen: Kiwa-keurmerk voor prefab woningconcept


Onlangs ontving Van Wijnen, een der koplopers in de bouwsector, het allereerste KOMO- (diensten)certificaat omtrent BRL 2840 (deel 1) voor de ontwerpfase van haar prefab woningconcept.


Het certificaat werd uitgereikt door Kiwa en BouwQ. Woningcorporaties en gemeenten profiteren hier direct van: zij kunnen hierdoor vertrouwen op woningen die voldoen aan gestelde kwaliteitseisen.

Innovatie voor de bouwsector

Kiwa, onafhankelijke instantie voor testen, inspecteren en certificeren, heeft samen met BouwQ, geaccrediteerd bouwinspectiebureau, het KOMO-(diensten)certificaat aan Van Wijnen toegekend vanwege de baanbrekende manier van bouwen, waarbij het ontwerp van de woningen wordt samengesteld in een configurator. Het certificaat staat voor de complete bouwplantoets van alle mogelijke configuraties. Dit betekent dat miljoenen eindconfiguraties zijn goedgekeurd.

Jos Rooijakkers, algemeen directeur BouwQ: ‘’Het ontwerpen met een configurator waarbij codes worden ingebouwd om het productieproces aan te sturen, maakt dat Van Wijnen op revolutionaire wijze aan de weg timmert om een techbedrijf in de bouwindustrie te worden. Het is een eer dat wij dit certificaat, speciaal ontwikkeld voor prefab woningconcepten, als eerste aan Van Wijnen mogen uitreiken.”

Alle bouwelementen worden op een slimme manier geconfigureerd, geëngineerd en geproduceerd, waardoor ze altijd voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen, zoals in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving. Dit geldt voor alle elementen die in de eigen woningfabriek in Heerenveen worden geproduceerd én voor de samenwerking met comakers voor onderdelen die niet in eigen huis worden geproduceerd. De systematische ontwerpwijze (platform) leidt tot oneindige variaties die allemaal binnen de kaders van de toetsing vallen.

Hilbrand Katsma, directeur Van Wijnen Components is trots op het keurmerk. “Het keurmerk is een essentiële stap in ons streven naar optimale kwaliteitsborging en bevestigt de consistente en aantoonbare ontwerpen van onze woningen. Het is een mijlpaal voor de bouwsector.”

Certificaat productie en assemblage volgt dit najaar

Ook het tweede deel van het certificaat is in zicht. ‘’Voor het versnellen en industrialiseren van de bouw is het essentieel dat Kiwa een procescertificaat heeft ontwikkeld voor het ontwerp en de assemblage van het bouwconcept. Hiervoor vinden onafhankelijke audits plaats op de kwaliteit van de bouwproducent. Het voordeel is de enorme tijdbesparing in het voortraject; de vergunningaanvraag en de bouwtijd. Wij verwachten het tweede deel van het certificaat, deze omvat de assemblage, dit jaar nog uit te reiken. Van Wijnen is hiermee trendsetter. Wij rekenen erop dat meerdere conceptuele bouwers zullen kiezen voor procescertificatie’’ aldus Jeroen Pos, Business Development Manager Wkb bij Kiwa.

Vertrouwen

De woningen uit de woningfabriek worden verkocht onder het merk ‘Fijn Wonen’. Deze kwalitatieve woningen behoren met prijzen vanaf 175.000 v.o.n. tot het betaalbare segment. Van Wijnen is vooralsnog de enige bouwer die het certificaat mag voeren en verstevigt daarmee zijn positie als marktleider van betaalbaar wonen.

De zorgvuldige toetsing door zowel Kiwa als BouwQ laat zien dat het produceren van geïndustrialiseerde woningen vanuit geconditioneerde fabrieken leidt tot een hoge, aantoonbare kwaliteit. Menso Oosting, directeur Fijn Wonen, verwacht dat het keurmerk extra vertrouwen geeft aan de markt. “We zien dat de vraag naar betaalbare woningen toeneemt. Mede daardoor heeft de sector behoefte aan bouwers die betaalbare woningen met veel variatie en een hoge kwaliteit aanbieden. Met ‘Fijn Wonen’ laten we zien hoe het wél kan. Deze certificering benadrukt dat meer kwaliteit tegen een lagere prijs wél mogelijk is. We stellen gemeenten hiermee in staat om binnen één dag de omgevingsvergunning af te geven.”

Wet Kwaliteitsborging (Wkb)

Met de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb), die naar verwachting per 1 januari 2024 in werking treedt, wordt het voor bouwpartijen verplicht om een onafhankelijke kwaliteitsborger het bouwplan en gerealiseerde bouwwerk te laten controleren op naleving van bouwtechnische voorschriften. Het behalen van het KOMO- certificaat biedt Van Wijnen een solide basis om aantoonbaar te voldoen aan de Wet Kwaliteitsborging (Wkb).

Bron: bouwq.nl

Ga terug